Ești bine-mersi acasă, totul bine și frumos până când începi să simți un miros dubios de gaz. Nările se lărgesc și panica începe a rula. Nici nu știi dacă să o iei la goană mai ceva ca Speedy Gonzales sau să începi să cauți problema ca un adevărat Droopy, Maestrul Detectiv. Apar întrebări cât se poate de serioase și la toate îți răspundem noi, în acest articol salvator de vieți și case.
Cum detectezi scurgerile de gaz?
Prin tehnologie și prin simțurile din dotare. Întotdeauna miros, uneori auz sau văz.
Montează un detector automat de gaze
Acest aparat, imediat ce depistează o concentrație de minim 2% a metanului în aer, nu doar că emite un semnal sonor, dar și oprește automat alimentarea de gaz de la contor.
Află aici mai multe despre detectorul de gaze.
Mirosul
Să zicem că mirosul din casa ta nu mai aduce a primăvară, ci a ouă stricate sau a carne putrezită. Cam așa miroase și gazul. Are un miros de sulf specific mercaptanului care se adaugă în gazul natural, fix ca să ne declanșeze butoanele de alarmă.
Sunetul
Să zicem că ești în bucătărie și auzi un șuierat/fluierat ca și cum ar ieși gaze dintr-un ochi de la aragaz sau dintr-o țeavă. Asta înseamnă că scăpările de gaz sunt mari și, mai mult ca sigur, le simți și mirosul.
Văzul
Să zicem că pui de-o supă și vezi că flacăra de la aragaz nu mai e albastră, ci portocalie sau gălbuie. Asta indică o problemă și un hotărât adio de la zupă. Cel mai bine, sună la o firmă autorizată pentru instalații de gaze.
Planul de acțiune în cazul scurgerilor de gaz
În oricare din cazurile de mai sus, e musai să reții ce nu trebuie să faci. Dar sub nicio formă, da!?
Scurgeri de gaz – CE SĂ NU FACI
Nu folosi întrerupătoarele electrice!
Din obișnuită, poate vei dori să vezi mai bine și, prin urmare, să aprinzi becul. Nu! Dacă faci asta, o scânteie poate ilumina totul, făcând gazul să provoace o explozie.
Nu folosi telefonul mobil și niciun aparat electronic!
Din instinct, poate te vei repezi la telefon să dai un apel S.O.S.! Și e ok, dar nu o fă din locuința respectivă. Gazul metan care circulă prin aerul (cu oxigen) din casă, împreună cu un arc electric de la orice sursă de curent (gen bateria telefonului), face BUM!
Nu fuma!
Ca orice fumător respectabil, când ești stresat, ești obișnuit să-ți aprinzi o țigară. Și, da, știm că o scăpare de gaze e mega stresantă, dar va trebui să fii cu mintea limpede și să te obții. Altfel, BUM-BUM!
Nu aprinde chibrituri!
La fel, într-o atmosferă cu gaz metan și oxigen, orice scâteie/flacără provoacă nenorociri grave. Nu încerca să aprinzi nimic, nici măcar aragazul ca să vezi dacă scapă gaz sau nu.
Scurgeri de gaz – CE SĂ FACI
Deschide ușile și ferestrele
Asta dacă abia simți miros de gaz și dacă poți respira ușor. Dacă nu, sari peste și ia-o la goană. Mult gaz inhalat te face să apuci alt drum, cel al somnului.
Evacuează casa
Dacă mirosul de gaz este puternic, părăsește instant clădirea. Cu cățel și purcel, no man left behind cum zice soldatul american.
Sună la 112
Abia după ce ai ieșit din locuință, sună să ceri ajutor. Ai plecat fără telefon? Nu-i bai! Are orice vecin sau om de pe stradă.
Oprește alimentarea cu gaz
Dacă ai contorul și robinetul principal în afara locuinței și știi cum se acționează, atunci trebuie să oprești alimentarea cu gaz. Dacă nu știi, nu te băga! E mai sigur așa.
Cum verifici sursa scăpărilor de gaz?
Curios pe unde scapă gazul? Poți face o verificare a sursei, dar numai dacă:
- nu auzi gazele cum șuiră pe lângă țevi sau centrală;
- mirosul de gaze abia se simte, iar tu poți respira ușor;
- nu ai niciun simptom fizic al intoxicării, gen durere de cap, amețeli, greață.
Verifică aragazul
Dacă aragazul este pornit, dar flacăra s-a stins, înseamnă că ai pierderi de gaze. Asigură-te că toate arzătoarele sunt închise. Adică butoanele să fie pe poziția OPRIT.
Verifică cuptorul
La fel, vezi să nu fie pornit și flacăra stinsă. Asigură-te că și butonul de la cuptor este pe poziția OPRIT.
Verifică flacăra de la centrala termică
Dacă flacăra de veghe a centralei termice este stinsă, se poate ca mirosul de gaz să fie din această cauză.
Odată ce ai făcut cele necesare, sună la distribuitorul de gaze sau la o firmă autorizată să facă reparațiile. Știm că românul e bun la toate, dar în niciun caz nu te apuca tu să repari ceva. În astfel de situații, nu ne jucăm cu focul.
Cum se repară scurgerile de gaze?
Scurgerile de gaze pot apărea din diverse motive. Pot fi de la conducte, de la aragaz, centrală sau chiar din cauza unor improvizații sau erori umane. De aceea, doar firmele autorizate pot localiza și repara scurgerile de gaze naturale. Și atunci, ce-ți rămâne ție de făcut? Doar să-i chemi pe cei cu know-how-ul necesar să:
Identifice problema
Prima dată, pentru a afla sursa scurgerii și motivele ei, trebuie să contactezi furnizorul tău de gaze. Găsești numărul de telefon pe factură sau pe site.
Repare scurgerea de gaze
Apoi, contactează firma cu care ai contract sau una autorizată pentru repararea instalației.
Cum previi scăpările de gaz?
Acum, după toate astea, poate te întrebi cum o să mai dormi în liniște? Prevenția este mama înțelepciunii și a somnului fără griji. Iar pentru a preveni un astfel de dezastru, este mai simplu decât crezi.
Fii la zi cu verificarea/revizia centralei
Verificarea instalației de gaz este crucială pentru siguranța casei tale. Pentru a te asigura că funcționează corect și eficient, asigură-te că o dată la doi ani, o firmă autorizată îi face verificarea tehnică. Mai multe despre verificarea centralei, găsești aici.
Nu lăsa pe mâine, siguranța ta de azi!
La Energoinstal, nu doar că ne ocupăm de verificările periodice ale centralei termice, dar te și ajutăm să înțelegi cum să o întreții și căror semne să le acorzi atenție, astfel încât să te păzești de orice pericol.
Suntem aici să te scăpăm de stres și de surprize neplăcute.
Intră în comunitatea Energoinstal pentru a afla cum să păstrezi locuința ta în siguranță. Contactează-ne astăzi și fă un prim pas către un cămin protejat!