Pentru că siguranța este pe primul loc și legea… tot pe primul, în acest articol vrem să îți explicăm când, unde și de ce este obligatorie montarea detectoarelor de gaze.
Prima dată să începem cu o retrospectivă mega scurtă a literii legii și anume:
➡ Începând cu anul 2008, conform Anexei 1 la Ordinul M.E.C nr. 58/2004, montarea detectoarelor automate de gaze a devenit obligatorie pentru instalațiile interioare de gaz noi sau pentru cele vechi modificate.
➡ Mai apoi, această obligație a fost reiterată în Ordinul ANRE nr. 179/2015 și s-a impus ca din 1 ianuarie 2016, montarea detectoarelor automate de gaze să se facă și în cazul instalațiilor existente, astfel încât condițiile tehnice de siguranță să fie îndeplinite.
Pentru cine este obligatorie montarea detectorului de gaze?
Desigur, pentru proprietar, adică titularul contractului de furnizare a gazelor naturale (fie că este persoană fizică, asociație de proprietari sau persoană juridică).
Unde este obligatorie montarea detectorului de gaze?
- Acolo unde instalațiile, echipamentele conectate la rețeaua de gaze naturale (precum centrale termice, sobele pe gaz sau aragaze) sunt într-un spațiu închis cu geamuri mai groase de 4mm sau geamurile sunt securizate, ori termopan. Adică, la mai toți dintre noi.
- În orice încăpere care este traversata de instalatie de gaze si în care există pericolul acumulării de gaze naturale, inclusiv în casa scării, pentru instalația comună de pe scara blocului.
- Mai este obligatorie acolo unde aparatele de utilizare a gazelor sunt într-un spațiu cu risc mare de incendii, explozii, intoxicări. Cum sunt, de exemplu, bucătăriile profesionale.
- Acolo unde operatorul economic autorizat ANRE care face verificarea/revizia tehnică constată că este necesar.
Cazul aparte – Dacă ai instalația de gaze montată dinainte de anul 2016, într-un spațiu care avea geamuri cu tâmplărie de lemn.
- Să zicem că erai acolo când ți-a fost instalată centrala termică. Iar din memoria de elefant (felicitări!) știi că de atunci și până acum au rămas aceleași condiții tehnice. Mai exact, nu ai schimbat nici geamurile, nici tâmplăria lor, nici grilele de ventilare, nici nu ai împărțit spațiul în mai multe spații, nici nu ai schimbat ușa de sticlă cu una de lemn sau metal. Iar de echipamentul pe gaz nici nu te-ai atins. Dacă nici-nici, atunci nu ești obligat să montezi un detector de gaze.
- Dacă totuși ai schimbat ceva pe ici-colo, atunci e musai să contactezi un operator economic specializat și autorizat ANRE care să-ți monteze un detector.
- Dacă nu știi de s-a schimbat ceva ori ba, nu-ți fă griji și nici planuri de achiziție. Lasă firma autorizată ANRE care efectuează verificarea și/sau revizia tehnică, să-și facă treaba. Ea este cea în măsură să analizeze și să constate dacă sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației, prin urmare dacă e necesară montarea detectorului de gaze.
Ce se întâmplă dacă refuz să montez un detector de gaze?
În primul rând, se întâmplă că pui siguranța ta și a altora în pericol. Apoi, în funcție de caz, autoritățile te pot sancționa fie cu amendă, fie cu întreruperea alimentării cu gaz. Nimic din astea nu sună bine, așa că, hai să uităm de întrebarea asta și să trecem mai departe!
Ce detector de gaze să cumpăr?
Legea spune că detectorul de gaze trebuie să aibă o sensibilitate de minim 2% metan în aer și trebuie să fie automat. Adică…? Îți spunem imediat.
Detectorul de gaze automat este însoțit de o electrovalvă (un fel de robinet) cu care lucrează în tandem. Anume, atunci când detectorul depistează în aer o concentrație de metan de minim 2%, nu doar țiuie pericolul la toate urechile disponibile, dar electrovalva oprește imediat alimentarea cu gaze. Fie că ești la fața locului sau nu.
Și uite așa, se elimină riscul producerii unui accident nefast, cum ar fi incendii, intoxicații sau explozii.
- Dacă nu ai un așa gadget, vezi aici ce să faci în cazul unor scurgeri de gaze.
- Dacă ai unul și se activează, ți-am pregătit aici câțiva pași salvatori pe care să-i ții minte.
Cine poate monta detectorul de gaze?
Întotdeauna doar un operator economic autorizat ANRE, care va monta detectorul de gaze conform cerințelor prevăzute în legislație.
La Energoinstal – autorizată ANRE, DISTRIGAZ și ISCIR –, găsești servicii complete realizate de tehnicieni specializați, care în urma verificărilor îți pot spune dacă detectorul de gaze este sau nu un must pentru siguranța ta fizică și financiară.
Paza bună trece primejdia rea. Cunoașterea legii, tot așa.
În concluzie, continuă să rămâi informat și să te asiguri că ai o pavăză de nădejde, cum este acest detector automat de gaze. Iar asta nu doar pentru a te feri de amenzi, frig și mâncare raw, cât mai ales pentru a fi în siguranță.
Intră în comunitatea Energoinstal pentru a afla și mai multe insight-uri despre tot ce ține de instalațiile de gaze. Contactează-ne astăzi și fă un prim pas către un cămin protejat!