Verificarea instalației de gaze: pentru cine este?

Categorie:

Te-ai gândit vreodată că siguranța locuinței tale nu se rezumă doar la sistemul de alarmă sau la numărul de yale? 

Întreținerea corectă a instalației de gaze este la fel de importantă. Verificarea periodică nu este doar o formalitate birocratică, ci o măsură esențială de prevenție. 

Dar cine trebuie să facă această verificare și de ce este atât de important să fii la zi cu ea? 

 

Instalația ta, legea tuturor

Așa cum mașina are nevoie de ITP, și instalația de gaze are nevoie de verificări regulate. Doar pentru că locuința ta nu “circulă” pe drumurile publice, nu înseamnă că nu trebuie să fie în perfectă stare de funcționare.

În România, legea este clară și fără echivoc: Ordinul ANRE nr. 179/2015 stipulează că verificările periodice ale instalațiilor de gaze trebuie efectuate o dată la fiecare doi ani

Această măsură nu este facultativă, iar nerespectarea ei poate atrage sancțiuni serioase. În acest video Adrian face un calcul simplu în care îți arată la ce costuri poți ajunge în cazul în care neglijezi obligația de verifcare. 

Așadar, de ce este asta important pentru tine? 

În primul rând, respectarea legii te scapă de griji și penalizări, dar mai important, te ajută să previi riscuri majore precum scăpările de gaz sau accidente neprevăzute. 

 

Cine e responsabil de efectuarea verificării?

Într-o lume în care aranjamentele de locuit nu mai sunt întotdeauna clasice sau clar definite, este bine de știut ce responsabilități ai în funcție de statutul la care te raportezi. 

Iată pentru cine este veificarea obligatorie:

Proprietarii de locuințe individuale:

Dacă deții o casă sau un apartament, ești responsabil pentru verificarea instalației de gaze o dată la 2 ani, pentru a te asigura că totul funcționează în siguranță.

*Acest lucru se aplică chiar dacă nu locuiești tu în locuință. Să spunem că faci un favor unui membru de familie sau oricui ai tu bunăvoința. 

Proprietarii care închiriază:

Dacă închiriezi o locuință, ai obligația legală de a programa verificările periodice pentu siguranța chiriașilor. Ba mai mult, trebuie să respecți acest lucru chiar dacă într-un anumit moment proprietatea este nelocuită. 

Asociațiile de proprietari:

În cazul blocurilor sau ansamblurilor de locuințe, asociațiile sunt responsabile de verificarea instalațiilor comune. Siguranța fiecărui apartament depinde de acest lucru. La Energoinstal, avantajele contractării ca și asociație de proprietari sunt multe, și le găsești listate frumos, aici

Ce presupune verificarea?

Ascult-o pe colega noastră Adina care îți spune în acest video exact ce presupune “cotrobăitul” prin casa ta când se efectuează o verificare. 

Procedura se încheie cu raportul tehnicianului autorizat ANRE care atestă că totul este în regulă. Asta așa, pe scurt. Dar pentru a înțelege exact ce presupune această procedură, cine poate să o facă, te invităm să parcurgi următorul articol

De ce să nu amâni?

Nimeni nu vrea să se trezească fără căldură în toiul iernii, sau cu prăjitura coaptă pe jumătate când se declanșează detectorul de gaze. 

Și dacă nici măcar o prăjitură ratată nu este motiv suficient să îndeplinești această obligație legală, atunci nu știm ce ar putea fi. 

 

Soluții simple

Apelarea la experți

Trebuie să te asiguri că apelezi la tehnicieni autorizați ANRE. Pentru 5 pași simpli prin care poți să găsești partenerul de încredere, vezi aici

Întreținere regulată

Suntem ca și profesorul “bandă-stricată” care repetă același lucru: Prevenția este mai bună decât intervenția. O verificare la timp poate preveni o neplăcere majoră.

Detectoare de gaz

Un alt nivel de protecție. Aceste dispozitive “văd” scăpări de gaz pe care tu nu ești înzestrat să le simți, și te avertizează din timp. 

 

Gazul la control

Deși sună a început de banc, aceasta nu este o glumă. Este un reminder prietenesc că siguranța casei tale începe cu verificările periodice ale instalației de gaze. Fie că ești proprietar sau administrezi un imobil, asigură-te că ai bifat toate măsurile necesare pentru a fi în siguranță.

Iar dacă știi că a venit timpul pentru o verificare și nu știi ce costuri presupune sau cum se face plata, îți lăsăm această informație fix aici

Dacă ești în căutarea unui partener de cursă lungă, contactează-ne pentru o ofertă personalizată. 

La Energoinstal, oferim servicii specializate de verificare și revizie a instalației de gaze din 2010. Ne recomandă cele peste 600 de recenzii pozitive de pe Google și o echipă de peste 40 de profesioniști acreditați ANRE și ISCIR, care pun calitatea și siguranța ta pe primul loc. Apelează la noi cu încredere și lasă-te pe mâini bune. Solicită o ofertă și asigură-te că instalația ta este în perfectă stare de funcționare.

Articole Recente