Tranzitul si transportul gazelor in Romania: Consumul anual de gaze naturale al Romaniei este de aproximativ 17-18 mld. m³, iar diferenta dintre cantitatea extrasa si consumul anula se importa. Romania este conectata la sistemul de tranzit international de gaze naturale in doua judete – Tulcea si Satu Mare. Gazele de import provin din Rusia si sunt livrate prin Ucraina. Pretul gazelor naturale este stabilit in functie de cotatiile barilului de petrol si ale derivatelor sale.
Pentru diversificarea resurselor si interconectarea tarii la sistemul de tranzit european, s-au demarat proiecte de realizare:
- a conductei Arad-Szeged (care va lega Romania de Europa de Vest prin Ungaria si Austria)
- a conductei Giurgiu-Ruse (care va lega Romania de Bulgaria)
- proiectul Nabucco care va transporta gazul azer si kazah prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria pana in Austria.
Pentru a asigura cantitatea necesara consumului marit din perioada friguroasa, gazul se inmagazineaza in depozite subterane in foste zacaminte de gaze epuizate care satisfac anumite conditii.
Proiectul Nabucco
Demersurile acestui proiect au inceput in anul 2002 cand a fost semnat un protocol pentru construirea conductei Nebucco, urmat de Acordul de Cooperare semnat in toamna aceluiasi an. Conducta se intinde din Turcia (Erzurum) pana in Austria avand o lungime de 3300km, legand conducta din Sudul Caucazului cu centru Europei.
Articole similare: Gazele naturale in Romania