Probabil ai aflat și tu că detectorul de gaz metan e must have device pentru instalația de gaze. Iar în acest articol îți vom dezvălui tot ce trebuie să știi despre el, ca să alegi bine și cu cap.
Legislația o cere – montarea detectorului de gaz e obligatorie
Montarea detectoarelor automate de gaze naturale este obligatorie pentru siguranța locuințelor și a spațiilor comune, conform normelor tehnice în vigoare. Mai exact:
- Detectoarele sunt necesare în încăperile traversate de instalația de gaz, fie că există sau nu aparate consumatoare de gaze, unde nu exista ferestre sau dacă ferestrele au geamuri mai groase de 4mm , desi tamplaria este din lemn sau de construcție specială, precum cele securizate sau tip termopan.
- Pentru o protecție completă, detectoarele trebuie instalate și pe casa scării pentru a identifica eventualele scurgeri de gaze din conductele comune.
- Nu mai spunem (dar spunem) că trebuie să fie nelipsite din bucătăriile profesionale sau spațiile cu aparate pe gaz și risc mare de incendii, explozii sau intoxicări.
Nu ești sigur că ai nevoie de un detector? Stai liniștit, te va lămuri operatorul economic autorizat ANRE care face instalația sau verificarea/revizia tehnică. El are obligația legală de a constata dacă este sau nu necesar un detector de gaze. Sau ia legătura cu noi! În urma verificărilor, tehnicienii noștri autorizați îți pot spune dacă detectorul de gaze este sau nu un must pentru instalația ta.
Vrei să sapi mai adânc în reguli? Aici sunt Normele privind montarea detectoarelor automate de gaze naturale.
Cine este responsabil de existența detectorului de gaze?
Dacă ești titularul contractului de furnizare a gazelor naturale, sarcina achiziționării detectorului este a ta, așa cum este și buna funcționare a instalației de gaze. Nu contează că ești asociație de proprietari, persoană juridică sau persoană fizică. Dar atenție, nu tu trebuie să-l montezi. Îți zicem imediat de ce.
Cum funcționează detectorul de gaze?
Detectorul de gaze automat este proiectat să detecteze scăpările de gaze și să închidă instant alimentarea cu ajutorul unui electroventil, prevenind riscurile de intoxicații, incendiile sau exploziile.
Mai exact, să presupunem că prin țevile fisurate, pe la garnituri sau pe la aragaz sunt scurgeri de gaze. Detectorul, cu senzorul din dotare, citește rapid gazele și concentrația lor în aer și dă alarma. Cu sunet puternic și cu semnale vizuale. Și, foarte important, el comandă electrovalvei să oprească automat furnizarea de gaze.
Pentru a reveni la normal, odată ce cauza scurgerii de gaze a fost găsită și remediată, electrovalva va fi repornită manual, și instalația va fi din nou funcțională.
La ce să te uiți când alegi detectorul de gaze?
În primul rând, și așa cum cere legea, din România, detectoarele automate de gaze naturale trebuie să aibă o sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH₄) în aer.
Apoi, te mai uiți la:
Funcțiile de avertizare:
- E nivelul sonor al alarmei destul de mare, cât să te trezească și dintr-un somn adânc?
- L-ai auzi și dacă picamerul de pe stradă ți-ar găuri gândurile?
- Se aude clar și distinctiv? Adică nu e un sunet cu care ești obișnuit să-l ignori?
- Are și avertizare vizuală, utilă pentru cineva fudul de urechi?
Precizia monitorizării:
- Știe să detecteze cât de precis se poate și să-ți ofere astfel, o siguranță cât mai bună sau e dislexic?
Timpul de răspuns:
- E mai rapid decât TGV-ul sau e întârziat ca trenul nostru? Pentru că și el, și tu va trebui să acționați prompt. El să închidă electrovalva, tu să o iei la pas spre în afară.
Funcția de semnalizare:
- Când e defect, te anunță într-un mod iritant sau te lasă să crezi că el funcționează brici?
Distanța de semnal:
- Cand il montezi, ajunge semnalul de la senzor la modulul de recepție conectat la electrovalvă. Căci dacă îl iei trebuie să te asiguri că distanța de la senzor la receiver nu obturează comunicare dintre cele două echipamente.
Temperatura de funcționare:
- Este proiectat pentru temperaturile în care l-ai ține?
Bineînțeles, te interesează și termenul de garanție, pentru că nu vrei să-l schimbi prea des. Cele mai multe detectoare au o garanție de 24 de luni, dar există și cu 36 de luni.
Cine îl montează?
Întotdeauna doar un operator economic autorizat ANRE.
El va monta detectorul de gaze conform cerințelor prevăzute în legislație. Dacă îl instalezi tu sau meșterul Manole, riști nu numai să ți se taie gazele, dar și să ai parte de posibile accidente.
Unde se montează?
Detectoarele se instaleaza în încăperile traversate de instalatia de gaz, fie că există sau nu aparate consumatoare de gaze, unde nu există ferestre sau dacă ferestrele au geamuri mai groase de 4mm , desi tamplaria este din lemn sau de construcție specială, precum cele securizate sau tip termopan.
Gazul metan fiind mai ușor decât aerul, va urca deasupra nivelului scăpării. De aceea, se instalează aproape de tavan, de regulă, la 30 cm de el sau la 150 cm de aparatul care folosește instalația de gaze.
Amplasarea lui corectă este foarte importantă, căci altfel te poți trezi că detectorul dă alarme false sau nu dă alarme, fix atunci când ar trebui să dea. Din aceleași motive, el nu se acoperă de niciun obiect, nici măcar de perdea.
În ceea ce privește robineții de închidere controlați de electroventil, ei se montează înaintea contoarelor, pe ramificații importante sau conducte ce alimentează mai multe aparate.
Detectorul de gaze wireless
Pentru că un detector clasic cu fire este inestetic, cu bătăi de cap la montare și, implicit, o cheltuială în plus, îți recomandăm să te orientezi către un detector wireless. În special, dacă ai nevoie de el pentru un ansamblu de locuințe, ori pentru spații cu activitate economică. Protocolul wireless permite senzorului de gaze să transmită informații rapid și eficient către dispozitivele conectate și/sau unitatea centrală, fără a se folosi de fire.
Care sunt avantajele detectorului wireless?
Pe scurt, este simplu de montat, este eficient, este estetic. Pe lung:
- Te scapă de spargerea și găuritul pereților și a planșeelor de pe casa scării pentru legarea senzorului/ detectorului cu modulul de receptie ( receiver) .
- Te scapă de obținerea avizului necesar pentru spargerea planșeelor.
- Te scapă de toate cheltuielile aferente celor de mai sus.
Te scapă de căutarea acului din carul cu fân, pentru că știe unde s-a produs alarmarea, identificând ușor apartamentul în care sunt scurgerile de gaz.
Cum se montează și cum funcționează detectorul wireless?
La fiecare electrovalvă de pe țeava de gaz se conectează un receiver. Acesta trebuie alimentat la o sursă de curent permanentă. Rolul lui este de a aduna semnalele de la senzori.
- Senzorii wireless se montează în bucătăriile apartamentelor. Fiecare apartament, cu senzorul lui. Acest senzor se conectează la o priză. Rolul lui este de a depista concentrațiile de minim 2% gaz metan în aer.
- Imediat ce senzorul detectează o scurgere de gaze, trimite semnal la receiver. Acesta captează semnalul și transmite un impuls la electrovalvă. Electrovalva se va închide, oprind astfel alimentarea cu gaze.
Dacă reprezinți o asociație de proprietari și cauți o soluție ideală în materie de siguranță, eficiență și economie, îți recomandăm Detectorul de gaze ERGO, un detector inovativ despre care poți afla mai multe în acest video.
Cât costă un detector de gaze?
Pe piață, există detectoare de gaz metan automate la diverse prețuri. Atunci când alegi detectorul de gaze care să te ferească de consecințele dezastruoase ale unei scurgeri de gaze, e bine să iei în calcul standardele de funcționare, precum și costurile pe care le generează montarea și întreținerea lui. În acest sens, întrebările firești sunt: Cât de lungă este durata de viață? Cât de des se schimbă senzorii și la ce preț? Cât de lungă este garanția? Este cu fire sau wireless?
Știm, alegerea unui detector de gaze pare a fi mai dificilă decât alegerea unei mașini. Dar noi, la Energoinstal avem toate cunoștințele necesare privind detectoarele și instalațiile de gaze. Știm întotdeauna dacă e sau nu nevoie de un detector de gaze, ce tip de detector se potrivește unde, cum să le instalăm și cum să instruim proprietarii să le utilizeze și întrețină. În plus, suntem corecți și transparenți în privința prețurile și a raportului calitate-preț.
Vezi Lista noastră de prețuri pentru detectoarele de gaze și ia legătura cu noi pentru o ofertă personalizată.
Nu uita că orice lucrare sau intervenție asupra instalației de gaze, inclusiv montarea unui detector trebuie făcută numai de un operator economic acreditat de ANRE și că echipa Energoinstal îți stă la dispoziție pentru orice nevoie de gen.