Obligativitatea montarii electrovalvelor si senzorilor de gaze
In acest articol dorim sa raspundem intrebarilor legate de obligativitatea montarii electrovalvelor si senzorilor de gaze pe instalatiile de gaze naturale in incaperile unde sunt montate geamuri speciale tip termopan sau geamuri securizate.
Legea privind obligativitatea montarii electrovalvelor si senzorilor de gaze
Potrivit ordinulului nr. 5/2009 publicat in Monitorul Oficial, partea I, nr. 255/16.04.2009, montarea detectoarelor automate de gaze naturale nu este obligatorie daca instalatia de utilizare corespunde cu conditiile tehnice incidente la momentul punerii in functiune, respectiv tamplaria ferestrelor, suprafetele vitrate, delimitarea incaperilor si grilele de ventilare au aceleasi caracteristici.
Update conform Informare ANRE din 07.06.2016 „Pentru clarificarea unor aspecte relevante în acest context, vă informăm că prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispoziţiile art. 15, alin. (2) din Constituţia României, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor […]” .
In cazul in care conditiile tehnice nu mai sunt aceleasi, se impunea montarea detectoarelor de gaze naturale in toate incaperile in care se monteaza aparate de utilizare a gazelor naturale se prevad cu suprafete vitrate, sub forma de ferestre, luminatoare cu geamuri, usi cu geam sau goluri, toate la exterior sau spre balcoane ori spre terase vitrate cu suprafata minima totala de:
- 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de incapere, in cazul constructiilor din beton armat;
- 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de incapere, in cazul constructiilor din zidarie.
Conform informare ANRE din 07.06.2016 în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecinţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.
De reținut este faptul că montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.
Pentru cazul in care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, termopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita inferioara de sensibilitate 2% metan (CH4) in aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a tuturor aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.
In situatia in care, in urma verificarii tehnice periodice (VTP) sau reviziei tehnice periodice (RTP), se constata ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizare, clientul final are obligatia sa faca toate demersurile necesare pentru indeplinirea acestor conditii, inclusiv montarea detectoarelor automate de gaz metan (CH4) cu o sensibilitate de cel putin 2% gaz metan in aer, dotate cu sisteme de semnalizare optica si sonora la atingerea concentratiilor periculoase, care actioneaza asupra robinetului de inchidere a conductei de alimentare cu gaze naturale.
SISTEM PREVENTIE SCURGERI GAZE
Societatea noastra este autorizata ANRE, agreata Distrigaz Sud Retele si va sta la dispozitie cu personal autorizat si special instruit pentru montarea sistemelor de preventie a scurgerilor de gaze:
- vezi detalii si preturi pentru instalarea senzorilor de gaze.
- citeste raspunsul ANRE legat de obligativitatea montarii electrovalvelor si senzorilor de gaze;
UPDATE 07 Iunie 2016
INFORMARE ANRE privind montarea detectoarelor automate de gaze naturale
Obligativitatea montării detectoarelor de gaze a apărut pentru prima dată în cadrul prevederilor pct. 8.3 din Normele tehnice pentru proiectarea și executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Anexa 1 la Ordinul M.E.C nr. 58/2004, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, dispozițiile Art. I pct. 1 din Ordinul M.E.C. nr. 713/2004 privind modificarea unor prevederi din Anexa nr. 1 „Norme tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale” la Ordinul M.E.C. nr. 58/2004 prevedeau că: ”Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale și suprafețele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt parțial sau în totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcție specială (securizat, termopan etc.).”
În prezent, sunt în vigoare dispozițiile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare Normelor tehnice care au abrogat prevederile Ordinului M.E.C. nr. 58/2004 și care prevăd la pct. 8.3 alin.(2) următoarele: ”Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4 ) în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi.”
De asemenea, printr-o adresă transmisă ANRE în anul 2010, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează faptul că ”solicită echiparea tuturor spațiilor unde se află aparate de prepare a hranei cu detectoare automate de gaze, indiferent de grosimea și tipul geamului (securizat, tip Thermopan etc.) folosit în aceste încăperi, pentru realizarea unui nivel de securitate ridicat”.
Astfel, având în vedere că instalația de utilizare a gazelor naturale este proprietatea clientului final, acesta are obligația să asigure respectarea condițiilor tehnice pentru funcționarea în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.
În situația în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, operatorul economic autorizat ANRE constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a:
- instalației de utilizare a gazelor naturale – clientul final are obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, care acționează asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși
– instalației comune de utilizare – clientul final/clienții finali are/au obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, dotate cu sisteme de semnalizare optică sau alarmare acustică la atingerea concentrațiilor periculoase și cu comanda închiderii automate a alimentării cu gaze naturale
De reținut este faptul că montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.
Totodată, pentru clarificarea unor aspecte relevante în acest context, vă informăm că prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispoziţiile art. 15, alin. (2) din Constituţia României, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor […]”.
Astfel, în acest context, considerăm că, în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecinţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.
Detectorul automat de gaze poate fi achiziționat și de către clientul final, dar montarea lui pe instalația de utilizare a gazelor naturale se realizează doar de către un operator economici autorizat ANRE cu care acesta are încheiat contract de prestări servicii pentru verificarea sau revizia tehnică a instalației de utilizare aferentă locului de consum și se consemnează în fişa de evidenţă a lucrărilor periodice de verificare sau de revizie tehnică a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale.