Cum să montezi, să întreții și utilizezi aragazul pe gaz?

Categorie:

Dacă ești fericitul posesor al unui aragaz pe gaz, felicitări! Ai în casă un aparat la care îți poți exersa abilitățile de bucătar și găti cele mai gustoase preparate. Dar pentru a te bucura de el în siguranță și pentru a-l menține în formă maximă, ai nevoie de câteva sfaturi esențiale. Hai să vedem cum îl montezi, întreții și folosești corect!

 

Alegerea locului de gătit

 

Montarea aragazului pe gaz 

Poți fi tentant să te pui să-ți instalezi aragazul solo, că la urma urmei, ce mare brânză!? Dar atenție! Montajul, service-ul și reparațiile la orice aparat de gătit pe gaz trebuie făcute doar de către firme sau instalatori autorizați.

În plus, se impune ca la instalare să fie folosite echipamente omologate și să se respecte standardele și normele stabilite de producători, care asigură siguranța și funcționarea corectă a aragazului tău.

 

Lista de verificare înainte de montarea aragazului

Înainte de a chema operatorul autorizat:

Dacă regulatorul de presiune și/sau racordul flexibil nu au venit la pachet cu aragazul, întreabă instalatorul dacă le poate aduce el sau trebuie să le achiziționezi tu. Anunță-l de asemenea, dacă nu ai robinet de gaze sau dacă ai unul care nu poate fi manevrat (închis – deschis cu ușurință).

 

În ce constă instalarea aragazului pe gaz?

Dacă înlocuiești un aragaz vechi cu unul nou, nu te pune tu să-ți decuplezi bătrânul aparat de la conducta de gaz. De demontarea aragazului vechi se va ocupa în condiții de siguranță același instalator care va face montarea celui nou. 

 

Cum să întreții corect aragazul?

Ca să te asiguri că aragazul tău funcționează bine și nu devine o bombă cu ceas, urmează aceste sfaturi:

 

Curăță-l în mod regulat 

După fiecare utilizare, șterge grătarele, plita și arzătoarele cu o lavetă umedă și detergent blând. Resturile de mâncare arse pot bloca arzătoarele și afecta flacăra. Nu uita să cureți și în interiorul cuptorului. Clătește bine toate piesele înainte de a le pune la loc și asigură-te că sunt uscate.

 

Verifică duzele și arzătoarele 

Dacă observi că flacăra este galbenă/portocalie sau inconstantă, duzele ar putea fi înfundate. Curăță-le cu un dispozitiv de curățare special pentru acestea, iar dacă problema persistă, nu-ți rămâne decât să le schimbi. 

 

Nu folosi produse abrazive 

Acestea s-ar putea să deterioreze suprafața aragazului sau să blocheze găurile arzătoarelor. Pentru a curăța aceste orificii, e indicat să folosești o perie curată din oțel inoxidabil. Curăță cu grijă, astfel încât să nu lovești electrozii aprinderii.

 

Verifică periodic furtunul de gaz 

Dacă furtunul e crăpat sau prea vechi, va trebui schimbat imediat de către un specialist autorizat. Totodată, fii atent la mirosuri suspecte de gaz. Iar când faci curățenie, nu deplasa încolo și încoace aragazul forțând furtunul, căci la un moment dat este posibil ca etanșeitatea îmbinărilor să cedeze.

 

Verifică robinetul de gaz 

Acesta trebuie să fie funcțional, astfel încât să poți închide gazul când e nevoie. Așa că, verifică-l și pe el din când în când. 

 

Cum să utilizezi aragazul ca un bucătar profi?

Odată ce aragazul tău e funcțional, poți găti cu încredere toate preparatele preferate. Nu uita însă, să ai grijă de el de fiecare dată când gătești.

 

Aprinde corect arzătoarele 

Dacă ai un aragaz clasic, aprinde chibritul sau bricheta înainte de a da drumul la gaz. Dacă ai aprindere electrică, ține apăsat butonul până flacăra e stabilă.

 

Gătește eficient 

Folosește vase potrivite ca mărime pentru fiecare ochi al aragazului. Flacăra nu trebuie să iasă de sub oală – altfel, doar faci risipă de gaz.

 

Aerisește bucătăria 

Gazul arde mai bine dacă ai o ventilație bună în bucătărie. Deschide geamul din când în când, mai ales atunci când gătești mult.

 

Nu lăsa aragazul aprins nesupravegheat 

Poate părea evident, dar câteodată un telefon ne distrage atenția. Mai bine să stai locului și să fii sigur!

 

Siguranța înainte de toate! 

Un aragaz montat bine și utilizat corect înseamnă mai puține riscuri de accidente, cum ar fi exploziile, incendiile sau intoxicațiile cu monoxid de carbon. Asigură-te că atât instalarea, cât și piesele necesare montajului sunt conforme și calitative. 

 

Dacă flacăra îți cântă

Dacă flacăra de la aragaz sau cuptor e zgomotoasă, înseamnă că aparatul tău are fie prea mult aer, fie prea puțin gaz în arzător. Cheamă imediat un specialist autorizat și nu lăsa problema să persiste.    

Dacă îți miroase a gaz

Citește Ghidul complet în cazul scurgerilor de gaz.

Verificarea periodică a instalației – o dată la 2 ani, un specialist acreditat ANRE trebuie să facă verificarea tehnică a instalației de gaz, inclusiv a centralei termice. Nu ignora această obligație! Este esențială pentru a fi în siguranță, în conformitate legală și pentru a te asigura că instalația ta este eficientă. 

La Energoinstal îți punem la dispoziție tehnicieni instalatori autorizați ANRE și ISCIR, specializați în verificarea instalațiilor de gaze naturale și a centralelor termice. Fă-ți o programare chiar acum și asigură-te că ești în siguranță, acasă!

La Energoinstal, oferim servicii specializate de verificare și revizie a instalației de gaze din 2010. Ne recomandă cele peste 600 de recenzii pozitive de pe Google și o echipă de peste 40 de profesioniști acreditați ANRE și ISCIR, care pun calitatea și siguranța ta pe primul loc. Apelează la noi cu încredere și lasă-te pe mâini bune. Solicită o ofertă și asigură-te că instalația ta este în perfectă stare de funcționare.

Articole Recente