Montarea conductelor de gaze naturale

Conductele de gaze naturale

Astăzi vom încerca să clarificăm câteva aspecte privind conductele de gaze naturale și montarea acestora. Aceste aspecte pot fi urmărite cu ușurință atunci când sunteți beneficiarul unei lucrări de realizare a unei instalații de gaze.

Într-un articol mai vechi vă spuneam că prin instalație de utilizare a gazelor naturale înțelegem întreg ansamblul conductelor de gaz, aparatelor și accesoriilor situat în locuința voastră, după stația sau postul de reglare și măsurare a debitului (contor).

Cel mai la îndemână lucru pe care îl puteți verifica cu ochiul liber este pregătirea țevilor în vederea executării conductei de distribuție a gazelor naturale sau a racordurilor de pe traseul instalației. Ele trebuie obligatoriu curățate atât la exterior, cât și la interior. După curățare, capetele țevilor vor trebui să fie protejate cu capace împotriva pătrunderii de corpuri străine.

Anterior montării efective a conductelor, traseul acestora trebuie să fie marcat de un fir trasor, în scopul identificării acestuia și a determinării integrității sale. Acesta se fixează de-a lungul marginii superioare a conductei, la distanță de maximum 4 metri, cu bandă adezivă. Capătul firului trasor montat pe racordul de gaze naturale se fixează cu bandă adezivă de capătul branșamentului, după ieșirea din pământ.

Chiar și nespecialist fiind, puteți verifica tot ochiometric ca la montarea conductelor și racordurilor să nu se producă o tensionare mecanică a acestora. Aveți în vedere și aspectul că, la montarea supraterană a conductelor, acestea trebuie să fie susținute de suporturi-tip speciale pentru instalațiile de gaze. Ele pot fi de tip console, coliere (bride sau brățări), în funcție de condițiile de lucru. Verificați printr-o simplă întrebare și dacă țevile montate suprateran sunt asigurate electric, prin împământare directă sau legare la o priză de împământare.

Un alt aspect pe care de asemenea îl puteți controla este realizarea corectă a branșamentului la conducta principală de distribuție a gazelor naturale. Astfel, respectivul racord trebuie prevăzut cu un robinet, o piesă electroizolantă (în aval de robinet) și un regulator de presiune sau, după caz, o stație de reglare-măsurare. Montarea pieselor electroizolante se face, de regulă, suprateran, dar dacă condițiile din teren nu permit acest lucru, aceasta se poate face și subteran, dar numai cu respectarea specificațiilor producătorului.

Verificarea finală

La terminarea lucrării, urmăriți dacă deasupra conductelor și racordurilor, la o înălțime de 35 de cm de marginea superioară a țevii, este montată banda de avertizare din material plastic de culoare galbenă cu lățime de minim 15 cm și inscripționată „Gaze naturale – Pericol de explozie”, deoarece și acest aspect reprezintă o obligație legală.

Având în vedere contextul pandemiei de Covid-19 în care se desfășoară acum lucrul în orice domeniu de activitate, asigurați-vă că membrii echipei ce efectuează lucrarea sunt dotați cu echipament de protecție corespunzător normelor de protecție a muncii și de apărare împotriva incendiilor și că asigură distanțarea față de voi, în vederea netransmiterii bolii.

În siguranță, cu Energoinstal

În acest sens, echipa noastră a pus la punct o procedură prin care asigurăm atât distanțarea socială recomandată de autorități, cât și siguranța și protecția clienților și a echipelor ce execută lucrarea pe teren. Vă putem astfel garanta că, în ceea ce ne privește, echipele noastre de intervenție respectă la literă procedura de protecție anti-Covid-19. La fel ca și voi, și noi punem mare preț pe sănătatea noastră și nu putem risca nici noi, la rândul nostru, să ne infectăm. De aceea păstrăm distanța de cel puțin 2 metri față de orice client și schimbăm echipamentul de protecție de unică folosință (mănuși și mască) la fiecare intervenție.