Instalația de gaze – racordarea
În articolul nostru anterior v-am prezentat condițiile ce trebuie îndeplinite atunci când se face racordarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși la instalația interioară de gaze, în vederea utilizării și exploatării. Continuăm expunerea pe această temă cu procedurile și regulile de urmat atunci când facem efectiv racordarea.
Regula principală a unei astfel de operațiuni este că orice aparat consumator de combustibili gazoși se racordează rigid la instalațiile de utilizare interioare a gazelor naturale. Evident, pentru că avem de a face cu un domeniu destul de complex, există însă și câteva excepții, prevăzute expres în Ordinul nr. 89/2018 al ANRE.
Reguli de urmat
Astfel, aparatele consumatoare de combustibili gazoși cu debit nominal sub 3 m3/h, precum și arzătoarele industriale independente utilizate la aparate mobile pot avea și racorduri flexibile la instalația de utilizare a gazelor naturale. Pentru aceasta trebuie respectate în mod obligatoriu următoarelor reguli:
- racordurile flexibile se montează între robinetul de siguranță și aparatul consumator de combustibili gazoși, iar presiunea nominală a gazelor naturale pentru care a fost construit racordul să fie egală sau mai mare decât presiunea gazelor naturale din instalația de utilizare la care se racordează. Lungimea maximă a racordului va fi de 1 m și diametrul de minim de 10 mm dacă vorbim despre instalații de utilizare a gazelor naturale cu presiune joasă sau de maxim 20 m și diametrul maxim de 50 mm atunci când discutăm despre instalații de utilizare industriale cu presiune a gazelor naturale până la 2*105 Pa (2 bar).
Totodată, toate traseele conductelor trebuie să fie la vedere, fără să treacă dintr-o încăpere în alta și să fie luate toate măsurile necesare pentru evitarea contactului cu corpuri calde, a întinderii excesive, agățării, strivirii sau deteriorării, precum și pentru protecția acestora în caz de intemperii.
Nu în ultimul rând montarea și instalarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși se fac numai cu respectarea instrucțiunilor producătorului și a reglementărilor în vigoare.
- racordurile flexibile nu se prevăd cu armături de închidere sau dispozitive automate de control, reglare și semnalizare.
- sub nici o formă nu se vor cupla două sau mai multe racorduri flexibile.
De asemenea conectarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși direct la conducta de distribuție a gazelor naturale fără regulator de presiune este interzisă.
Nu uitați de revizii și verificări
Rămâneți alături de noi și pe viitor pentru noi informații și nu ezitați să ne solicitați pentru orice problemă legată de instalația voastră de gaze naturale. Nu uitați de reviziile și verificările periodice obligatorii. Intervențiile echipei noastre se fac obligatoriu cu respectarea strictă a procedurii prin care asigurăm atât distanțarea socială recomandată de autorități, cât și siguranța și protecția clienților și a echipei ce execută lucrarea.
Un simplu apel telefonic la 021.795.11.30 sau un mesaj pe energoinstalgaze.ro vă pot scăpa de o bătaie de cap în plus și, în cazuri extreme, vă pot scăpa de neplăcerile cauzate de montaje eronate sau alte probleme ce pot avea consecințe extrem de grave. Suntem Energoinstal, compania plină de energie și putere de muncă pentru voi.