Informatii pentru consumatorii de gaze naturale: ANRE este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
Protecția consumatorilor se realizează prin intermediul reglementarilor activității operatorilor de transport în domeniul gazelor naturale și prin supravegherea pieței energiei, stabilind obligații pentru furnizorii de energie și promovarea competiției.
CE ROL ARE ANRE?
ANRE stabileşte regulile necesare funcţionării pieţei de gaze naturale şi se asigură că aceste reguli sunt respectate de toţi participanţii la piaţă. ANRE acordă licenţe şi autorizaţii care dau posibilitatea companiilor să opereze pe piaţa de gaze naturale. Companiile au obligaţia de a respecta termenii licenţei, iar în cazul în care nu realizează acest lucru, ANRE poate lua măsuri împotriva lor. Rolul ANRE este de a promova competiția, cea care funcționează ca un mecanism eficient de scădere a prețurilor și de promovare a unei calități ridicate a serviciilor.
AM O PROBLEMĂ CU FURNIZORUL DE GAZE NATURALE! CE TREBUIE SĂ FAC?
Luați direct legatura cu reprezentanții furnizorului de gaze naturale.
Explicați-le care este problema dumneavoastră şi ce doriți să obtineți de la ei.
Dacă răspunsul nu vă mulţumeşte, contactați ANRE, prezentând și documentele doveditoare.
În final, puteţi acţiona furnizorul în instanţă.
PROTEJAREA CLIENŢILOR VULNERABILI
Prin consumator vulnerabil se înţelege orice consumator casnic, care, din motive de boală, vârstă, sărăcie sau alţi factori, ar trebui să beneficieze de servicii adiţionale. Este important pentru consumatorii vulnerabili ca furnizorul să ofere asistenţă suplimentară. Verifică împreună cu furnizorul tău dacă aparţii grupului de consumatori vulnerabili.
Criteriul de selectare pe baza venitului scăzut se aplică în funcţie de salariul minim pe economie stabilit prin Hotărâre de Guvern. Consumatorii vulnerabili cu datorii trebuie să fie protejaţi de la deconectare de către furnizorii lor, prin reeşalonarea datoriilor.
SERVICII ACORDATE DE CĂTRE FURNIZORI CONSUMATORILOR VULNERABILI
Repoziţionarea contoarelor pentru o citire mai uşoară;
Sisteme de parolare pentru recunoaşterea reprezentanţilor furnizorului;
Servicii adiţionale pentru consumatorii cu probleme auditive şi de vedere sau cu alte deficienţe;
Protecţia de la deconectare dacă aceştia au datorii prin reeşalonarea datoriilor.
Cititi si articolul: CE DREPTURI SI OBLIGATII ARE CONSUMATORUL DE GAZE NATURALE?