Gazele naturale in Romania

Informatii generale

România are rezerve de gaze naturale dovedite de 100 miliarde metri cubi. Cea mai mare parte a resurselor de gaze naturale ale României sunt situate în Transilvania, Moldova, Muntenia și Marea Neagră, cu aproximativ 75% din ele aflânduse în Transilvania, în special în județele Mureș și Sibiu. Cel mai mare câmp de gaze naturale din România se află la Deleni, descoperit în 1912 și se află între comuna Băgaciu și Județul Mureș cu rezerve dovedite de 85 miliarde metri cubi. Alte câmpuri de gaze naturale sunt cele de la Filitelnic (40 miliarde metri cubi), câmpul de la Roman-Secuieni (24 miliarde metri cubi), Voitinel (11,8 miliarde metri cubi), Ghercești (11 miliarde metri cubi) și Sărmășel (10 miliarde metri cubi), toate cu rezerve mai mari de 10 miliarde metri cubi. În prezent, România are a treia rezervă de gaze din Uniunea Europeană, imediat după Olanda și Marea Britanie.

Consumul de gaze naturale

Consumul total de gaze naturale al României în anul 2006 a fost de 17 miliarde metri cubi din care 70% de proveniență internă și 30% (5,1 – miliarde m³) din import. Proveniența acestei cantități de gaze naturale este după cum urmează:

  • Gazele naturale in Romania Romgaz: 35,89% (6,1 miliarde m³)
  • Gazele naturale in Romania Petrom și alții: 34,11% (5,8 – miliarde m³)

În 2014 însă importul de gaze a scăzut la doar 1 mlrd m³, adică 7,5% din consumul total al României. La fel s-a înregistrat și o scădere consumului la 12 mlrd. m³ . Principalul motiv al scăderii consumului și al importurilor a fost ajustarea sectorului industrial, cu precădere chimia și petrochimia.

Gazele naturale asigură aproximativ 40% din consumul de energie al României.

Piața gazelor a depașit, în anul 2006, 4 miliarde de Euro.

Rezervele de gaz ale României erau estimate la 630 miliarde de metri cubi

Aproximativ 62,5% din totalul producției naționale este extrasă pe teritoriul județului Mureș

România are resurse importante de gaze neconvenționale. Acestea sunt gazele care au rămas în rocile dure sau pe traseul de migrare. Companiile petroliere, Chevron, Mol și Avere Energy, au licențe pentru explorarea gazelor neconvenționale în România, prima în Dobrogea, celelalte două în vestul țării. Din considerente economice s-au exploatat, în general, doar zăcămintele de gaze convenționale”, a declarat Alexandru Pătruți, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Istoric

  • 1909 – a fost descoperit un depozit de gaz metan în zona Sărmășel, județul Mureș[10]
  • 1914 – finalizarea primei conducte de 55 km și diametrul de 153 mm de la Sărmășel la Turda
  • 1917 – orașul Turda devenea primul oraș din Europa iluminat cu gaz natural
  • 1927 – montarea primei stații de comprimare a gazelor naturale din Europa, la Sărmășel.
  • 1958 – se construiește primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale din România, la Ilimbav, județul Sibiu
  • 1959 – România devenea prima țară exportatoare de gaze naturale din Europa, exportând în Ungaria
  • 1979 – a început importul de gaze naturale din Federația Rusă, pe atunci parte a URSS

Descoperire zăcământ de gaz în Marea Neagră

Companiile OMV Petrom și Exxon Mobil au anunțat pe 23 februarie 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră care ar putea acoperi importurile României pe 20 de ani. Zăcământul descoperit de cele două companii în Marea Neagră a fost estimat inițial la 42-84 miliarde de metri cubi, echivalent cu consumul total al României pe 3-6 ani. Piața românească a gazelor este în 2012 de 14,2 miliarde metri cubi pe an.

Zăcământul a fost descoperit în urma forării puțului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operațiune la mare adâncime în largul țărmului românesc, la peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de țărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.

Prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfârșitul deceniului”, se spune într-un comunicat al OMV Petrom.

Sursa: Wikipedia.org