Este obligatorie montarea detectoarelor de gaze?

Categorie:

Este obligatorie montarea detectoarelor de gaze? Aceasta este intrebarea care si-o pun multi utilizatori casnici de gaze naturale. Dorim sa aducem cateva clarificari in legatura cu acest subiect, mai concret, cine este obligat si cine nu este obligat sa-si monteze un detector de gaze.


Montarea detectoarelor este obligatorie pentru imobilele cu geamuri termopan

Problema obligativitatii montarii detectoarelor de gaze a aparut pentru prima oara in Normele tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, din Monitorul Oficial, Partea I, din 27 feb. 2004. In acelasi timp, dispozitiile din Ordinul M.E.C. nr. 713/2004 privind modificarea unor prevederi din Anexa nr. 1 „Norme tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale” la Ordinul M.E.C. nr. 58/2004 prevedeau ca: ”Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare, conform prezentelor norme, sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.).”

Astfel, daca imobilul este dotat cu geamuri similare cu cele descrise mai sus, atunci montarea detectoarelor de gaze este obligatorie.


Ce se intampla in imobilele neizolate termic?

In cazul celor care locuiesc in imobile construite inainte de 2008, care nu sunt izolate termic si nu sunt dotate cu geamuri termopan sau securizate, acestia nu sunt obligati sa-si monteze detectoare de gaze. In acest caz, montarea lor este obligatorie doar in situatia in care operatorul economic autorizat ANRE constata, in urma verificarii sau a reviziei tehnice, ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizare a gazelor naturale.


Este obligatorie montarea detectoarelor de gaze Proprietarul este singurul raspunzator

Intretinerea, exploatarea si repararea instalatiilor de utilizare a gazelor naturale revine clientului final, avand in vedere ca instalatia de gaze este proprietatea acestuia. Titularul contractului de furnizare a gazelor naturale (indiferent ca este PF sau asociatie de proprietari), raspunde pentru buna functionare a instalatiei de utilizare a gazelor naturale.

 

La Energoinstal, oferim servicii specializate de verificare și revizie a instalației de gaze din 2010. Ne recomandă cele peste 600 de recenzii pozitive de pe Google și o echipă de peste 40 de profesioniști acreditați ANRE și ISCIR, care pun calitatea și siguranța ta pe primul loc. Apelează la noi cu încredere și lasă-te pe mâini bune. Solicită o ofertă și asigură-te că instalația ta este în perfectă stare de funcționare.

Articole Recente