Iata cateva masuri de eficienta energetica eficiente care va pot reduce costurile de incalzire a locuintei si va veti bucura de caldura si confort fara ca bugetul dvs. sa fie afectat de factura lunara.
Iata cateva masuri simple si practice de eficienta energetica
Izolati Imbinarile ferestrelor si usilor cu garnituri de etansare autoadezive. In cazul ferestrelor cu tamplarie de lemn si sticla simpla, pierderile de caldura prin spatiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de caldura In sezonul rece.
Asigurati-va de functionarea optima a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitati sprijinul instalatorilor autorizati pentru reglarea arzatoarelor, verificarea filtrelor de apa si a depunerilor de calcar pe conducte, astfel Incat sa evitati consumul excesiv de gaze naturale.
Reglati temperatura din locuinta dumneavoastra In functie de confortul dorit. In spatiile unde nu desfasurati activitati zilnice, va recomandam reglarea unei temperaturi mai scazute.
Deschideti larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel Incat spatiile sa se aeriseasca si sa se Incalzeasca mai repede. Pierderile de caldura sunt mai mari daca lasati ferestrele Intredeschise pe perioade lungi de timp.
Izolati conductele de agent termic mai ales In cazul celor care traverseaza spatii neIncalzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de caldura.
Asigurati-va ca radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu Ingreuna schimbul de caldura Intre radiator si aerul ambiental si aerisiti caloriferele de cate ori este cazul.
Reglati temperatura apei calde menajere
Setati din centrala termica o temperatura mai scazuta a apei calde astfel încat sa nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie mentionat ca la o centrala de apartament care prepara atat agent termic cat si apa calda menajera, consumul de gaze naturale este maxim in momentul cand se prepara apa calda.
Inlocuiti pe cat posibil baile in cada cu dusuri rapide pentru reducerea consumului de apa calda si implicit de gaze naturale. Pentru un dus se foloseste de 2 sau chiar 3 ori mai putina apa fata de o baie in cada.
Folositi capuri de dus low-flow (curgere lenta) sau baterii de cada cu doua trepte de reglare a debitului, pentru reducerea consumului de apa calda.
Folositi echipamente de incalzire performante
Inlocuiti centrala veche neperformanta sau sobele cu o centrala termica cu tiraj fortat i camera etansa de ardere (randament de aprox. 90%) sau cu o centrala termica in condensatie (randament de aprox. 96%), pentru a obtine o economie de energie de pana la 20% sau chiar mai mult.
Folositi un termostat de ambianta care comanda functionarea centralei tinand cont de temperatura setata in camera in care se monteaza si care determina o reducere cu pana la 25% a costurilor de incalzire.
Montati robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator in fiecare camera.
Folositi panouri solare pentru a reduce costurile de preparare a apei calde, intrucat aceste instalatii pot acoperi pana la 80% din necesarul de apa calda menajera al unei locuinte.
Izolati termic peretii, acoperisul si ferestrele pentru a reduce cu pana la 50% costurile de incalzire.