Cum se aerisesc caloriferele?
Acum ca se apropie sezonul rece, ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi in legatura cu aerisirea corecta a caloriferelor, fie ca sunt din fonta, otel sau aluminiu.
De ce trebuie sa aerisesc caloriferele?
Bulele de aer prinse in interiorul caloriferului scade transferul de caldura si usor usor costurile de incalzire vor creste deoarece randamentul instalatiei de incalzire scade. Operatiunea de aerisire este absolut necesara pentru ca instalatia de incalzire sa functioneze la randamen maxim.
Cand se aerisesc caloriferele?
De obicei, aceasta operatiune se realizeaza la cateva zile dupa ce instalatia de incalzire a fost pusa in functiune sau ori de cate ori este nevoie. Atunci cand simtiti zone mai reci pe suprafata caloriferului, mai mult ca sigur o bula de aer este ramasa in calorifer si trebuie eliminata.
Apa calda intra prin partea superioara a caloriferului (teava de tur) si iese prin partea inferioara (teava de retur) dupa ce a traversat caloriferul in diagonala. Bulele de aer care se pot forma se ridifica in partea superioara a caloriferului. In partea de sus a caloriferului, in general deasupra returului, veti gasi montat un robinet de aerisire. Acest fenomen apare la toate tipurile de calorifere, indiferent de materialul din care este facut (fonta, otel, aluminiu).
De retinut
Nu toate problemele legate de incalzirea caloriferului pot fi rezolvate prin aerisirea acestuia, cateodata problema poate fi cauzata de tevile de tur/retur infundate sau chiar infundarea caloriferului
Cum se aerisesc caloriferele?
inchideti robinetii de tur/retur
deschideti usor robinetul de aerisire al caloriferului (va iesi apa si aer)
deschideti usor robinetul de retur pana ce observati ca iese doar apa
inchideti robinetul de aerisire si deschideti complet robinetii de tur/retur
Procedeul este acelasi indiferent de materialul din care caloriferul este facut (fonta, otel sau aluminiu).
Procedeul este acelasi pentur fiecare calorifer in parte. Daca detineti o centrala termica de apartament sau casa, incepeti cu cel mai apropiat de centrala termica si terminati cu cel mai indepartat.