Cel mai bun detector de gaze

În articolul de săptămâna trecută v-am explicat de ce montarea și instalarea unui detector de gaze sunt nu numai obligatorii conform legii, dar și extrem de utile.

Pentru început vă reamintim că detectorul de gaze este un dispozitiv electronic care, așa cum îi spune și numele, detectează anumite tipuri de gaze atunci când acestea sunt prezente în mediul în care este instalat. În materialul de astăzi vom încerca să vă ajutăm în alegerea detectorului de gaze potrivit tipului de instalație de gaze naturale din apartamentul/biroul vostru și care să corespundă cel mai bine nevoilor voastre.

În funcție de diferite criterii, detectoarele de gaz pot fi clasificate în mai multe categorii:

1. După modul de montare, detectoarele pot fi fixe sau portabile. Cele fixe se montează mereu în camera unde se află conducta de gaz și despre ele este vorba în materialul acesta. Ele trebuie conectate la o sursă de energie non-stop și pot fi montate numai de specialiști acreditați de ANRE, așa cum sunt toți membrii echipei Energoinstal. Montarea lor se face pe perete la aproximativ 30 de cm de tavan și la o distanță nu mai mare de 3 m de aparatul consumator de gaze naturale.

2. Detectoarele pot fi categorisite și după tipul de senzor din dotare, astfel:

  • Cel mai bun detector de gaze cu senzor electrochimic: pot detecta concentrația unei game largi de gaze din atmosferă cu ajutorul unei membrane poroase și a unui electrod. Deoarece acest tip de senzor este supus constant unor procese chimice, durata sa de viață este scurtă, până în 3 ani;
  • Cel mai bun detector de gaze cu senzor catalitic: acest tip este utilizat în general pentru detectarea gazelor combustibile, dintre care se remarcă, evident, gazul metan. Are o durată de viață între 3 și 5 ani;
  • Cel mai bun detector de gaze cu senzor cu infraroșu: funcționarea acestui tip de senzor se bazează pe capacitatea unor gaze de a absorbi radiația infraroșie. Are un timp de reacție mai mic decât la primele două tipuri de senzor și o durată de viață de până la 15 ani;
  • Cel mai bun detector de gaze cu senzor ultrasonic: acest tip de senzor funcționează prin detectarea sunetului produs de gazul emanat în aer și nu a concentrației de gaz.

3. După modul de alimentare și interacțiune cu celelalte componente ale instalației de gaz, detectoarele pot fi cu fir sau fără fir (wireless). Nu recomandăm achiziționarea unui detector cu fir din motivele evidente ale esteticii, dar mai ales prin prisma dificultății (atât fizice cât și birocratice) a străpungerii pereților pentru cablare și a tuturor dezavantajelor derivate din acest fapt: cabluri atârnate pe pereți, distrugerea parțială a pereților și riscul de deteriorare a cablurilor din cauza trecerii timpului sau chiar a propriei neglijențe. Varianta fără fir, pe lângă avantajul ușurinței în manipulare și al apsectului mult mai normal pe perete, aduce cu sine și evitarea spargerii și străpungerii pereților pentru a trece cu cablul electric și pentru legarea senzorului de gaze. Totodată, un detector fără fir are avantajul economisirii costului de obținere a avizelor pentru străpungerea pereților.

Funcții și dotări necesare

Principala funcție a unui detector de gaze este, evident, pe lângă detectarea unei concentrații ridicate de gaze în aer, cea de declanșare a unei avertizări și de oprire a circuitului de gaz prin instalație. Cum ea reprezintă motivul însuși al achiziționării respectivului detector de gaz, este suficient doar să o amintim și să vă invităm încă o dată să recitiți articolul nostru de săptămâna trecută pentru detalii.

Unul din parametrii importanți de care trebuie să țineți seama la achiziționarea unui detector de gaze este și temperatura de funcționare a acestuia. De obicei, aceasta este specificată în detaliile tehnice care însoțesc produsul și se încadrează într-un interval destul de generos, dar e bine totuși să o știți dinainte. De temperatura de funcționare depinde în mare măsură durata de viață a sursei de energie electrică a detectorului: temperaturile scăzute reduc durata de viață a bateriei, iar temperaturile ridicate cauzează descărcarea foarte rapidă a acesteia.

Totodată, extrem de importantă atunci când vorbim de un detector de gaz performant este funcția de semnalizare a faptului că aparatul este pe cale să rămână fără energie. Dacă ea nu există, insistăm ca respectivul detector să nu fie cumpărat.

Nu trebuie neglijată nici sensibilitatea senzorului de gaz. Aceasta se exprimă în procente și poate varia între 5% și 20%. Acest procent se referă la cantitatea de gaz din aer ce poate cauza o explozie. Cu cât setați acest procent mai mic, cu atât mai sensibil este aparatul. Pe lângă avantajul că în acest mod veți putea fi avertizați cu mai mult timp înainte în cazul unei probleme, există și dezavantajul că detectorul poate fi declanșat și prin emanarea unor cantități mici de gaz, chiar și atunci când gătiți.

Odată declanșat detectorul, intră în discuție funcția de avertizare. De regulă aceasta se manifestă printr-o alarmă sonoră, iar aici vorbim de intensitatea acesteia, măsurată în decibeli. În general, nivelul alarmei este setat la 70 de decibeli, dar în funcție de acuitatea auzului vostru, nivelul acesta poate fi ajustat. Pentru eficiența alarmei, specialiștii noștri recomandă modelele care suplimentează alarma sonoră cu una vizuală (de ex. aprinderea intermitentă a unui bec) și/sau cu una telefonică (apel sau SMS) pentru cazurile în care nu vă aflați acasă.

Deși majoritatea producătorilor oferă o garanție pentru detectoarele de gaz de 24 de luni, noi vă recomandăm să căutați modelele la care garanția este extinsă la un număr de 36 de luni.

Modelul recomandat de echipa Energoinstal

Cu o experiență extrem de bogată acumulată atât în cei aproape 10 ani de activitate, dar mai ales din complexitatea lucrărilor efectuate de-a lungul lor, noi vă recomandăm cu cea mai mare încredere detectorul de gaz Seitron. Modelul propus de echipa noastră este de calitate certă, fabricat în Italia, cu o durată de viață de 15 ani și o perioadă de garanție de 36 de luni. El încorporează funcțiile și dotările enumerate mai sus și, pe lângă avantajul calității, acest model de detector generează și costuri substanțial mai reduse. Pe întreaga lui durată de funcționare veți fi nevoiți să operați doar de două ori (la fiecare 5 ani) schimbarea senzorului, cu costuri minime, fără a fi necesară schimbarea întregului detector.

Și că tot veni vorba 🙂

Achiziționarea modelului de detector de gaz ideal ca raport calitate/fiabilitate/funcții/dotări/preț poate fi un proces dificil, dar insistăm ca în luarea deciziei finale criteriul de preț să fie ultimul de care să țineți seama. Acesta este și motivul pentru care nu l-am menționat în articolul de față. Evident, asta nu înseamnă că trebuie să cheltuiți o avere pentru un detector de gaz. Pentru a vă face o idee de preț totuși, trebuie să știți că el variază undeva între 400 și 1.000 de lei.- Prețul detectoarelor puse la dispoziția clienților de către Energoinstal este de 425 de lei, preț la care se adaugă costurile pentru părțile comune (electroventil, receiver captare semnal wireless etc.) acolo unde este cazul.

Așadar, în caz că recomandările noastre v-au convins și doriți să ne solicitați ajutorul pentru orice lucrare sau intervenție asupra instalației de gaze, vă stăm mereu la dispoziție pentru orice nevoie de gen, pregătiți să facem față oricărei provocări. Nu ezitați să ne contactați la 021.795.11.30 sau printr-un mesaj pe www.energoinstalgaze.ro