Cât trăiește, omu’-nvață (despre formarea continuă a personalului lucrător în domeniul instalațiilor de gaze)

Ați urmărit ca și noi probabil, știrea de la sfârșitul săptămânii trecute din care am aflat că într-un apartament din Baia Mare a explodat un aragaz din cauza neglijenței unui angajat al companiei care a făcut instalarea și montarea aparatului.

Acum ceva vreme, noi am detaliat în amănunt aspectele ce trebuie urmărite atunci când vă decideți să instalați un alt aragaz în bucătăria voastră. Ce nu am luat noi în calcul, din păcate, a fost eroarea umană, asta ca să nu vorbim despre incompetență în cazul accidentului din Baia Mare. De aceea este extrem de important ca întotdeauna când aveți de efectuat o lucrare primul pas care trebuie făcut este verificarea autorizării ANRE pentru firma angajată și personalul prezent la efectuarea lucrării.

Niciodată nu interveniți personal asupra instalației de gaze, indiferent cât de bună este ideea pe care doriți s-o puneți în practică. Întotdeauna consultați un specialist și, chiar și în cazul în care acesta e de acord cu propunerea voastră, lucrarea efectivă trebuie să aibă toate avizele legale și să fie efectuată de personal acreditat de ANRE.

Insistăm atât de mult asupra aspectului acreditării ANRE pentru că doar așa vă puteți asigura că personalul care vă va efectua lucrarea are cunoștințe temeinice atât pe parte de instalații de gaze propriu-zisă, cât și în ce privește montarea, instalarea și funcționarea consumatorului de gaz (aragaz, centrală termică, etc.). În cazul despre care am vorbit mai sus, eroarea a constat în omiterea scoaterii unui banal dop din plastic. Pentru evitarea acumulării de mizerie, impurități, etc. pe calea de evacuare a gazelor în timpul manipulării, transportului, etc., fiecare aragaz are un mic dop din plastic la capătul furtunului de evacuare. Menținerea acestuia pe poziție a dus astfel la acumularea de gaz ce a declanșat explozia din apartament. În 99% din cazuri, un accident la instalația de gaze se soldează cu un incendiu, iar premergător producerii acestuia se declanşează o explozie, fenomen care are de cele mai multe ori efecte letale asupra persoanelor surprinse în spaţii închise. De aceea verificarea personalului executant al unei lucrări la instalația de gaze este extrem de importantă și obligatorie.

Trebuie să știți că autorizarea unei persoane de către ANRE se face în baza unui examen periodic (o dată la 5 ani). Autorizarea este certificată de o legitimație pe care se specifică clar tipul de lucrări pentru care a fost emisă: proiectare, verificare de proiecte, execuție, exploatare sau expertiză tehnică. În mod uzual, tipul autorizației este abreviat, dar important este de reținut că în cazul autorizării pentru proiectare și verificare de proiecte prima literă este P, iar în cazul celorlalte trei, prima literă este E. În vederea susținerii examenului de autorizare, persoanele fizice au obligația legală de a urma cursuri de pregătire teoretică de minimum 30 de ore, iar pentru prelungirea autorizației trebuie să urmeze două cursuri de pregătire teoretică, cu o durată de minim 20 de ore fiecare.

Odată legitimația obținută, ea nu poate fi folosită decât pentru autorizarea unui singur operator economic, care la rândul său, trebuie să îndeplinească condiții stricte în ceea ce privește numărul și gradul angajaților autorizați de către ANRE: cel puțin un proiectant autorizat și cel puțin doi angajați autorizați pentru partea de execuție. Pentru că ne pasă de clienții noștri, iar felul în care ei sunt ajutați (cât mai rapid și în mod cât mai profesionist) este cel mai important lucru pentru noi, echipa noastră este compusă din peste 25 de instalatori autorizați ANRE. De aceea, un simplu telefon la 021.795.11.30 sau un mesaj pe energoinstalgaze.ro vă va aduce la lucru o echipă trecută prin multe, care vă va rezolva orice problemă în materie de instalații de gaze.

Siguranța în exploatarea instalațiilor de gaze rămâne una dintre dorințele noastre cele mai importante, și de aceea sperăm că sfaturile noastre vor fi luate în seamă, iar accidentele cauzate de neglijență și neștiință vor fi doar niște amintiri urâte. Siguranța voastră este și a noastră și doar informați și atenți putem preveni accidentele cu urmări grave, victime sau distrugerea agoniselii de o viață.