Confortul termic
Confortul termic este definit in standardele internationale ca fiind senzatia generala de satisfactie in raport cu mediul inconjurator. In cazul unei locuinte individuale acesta este rezultatul cumularii a doua elemente variabile, temperatura si umiditate. O temperatura omogena intre podea si tavan va genera un indice de confort termic acceptabil dar intervine si al doilea element, umiditatea. In meteorologie se vorbeste despre indicele de confort termic sau indicatorul de temperatura si umiditate (ITU) care nu trebuie sa depaseasca pragul de 80%.
Dupa aceasta valoare se produce disconfortul termic, de aceea este foarte important ca schimburile termice din locuinta sa se produca cu mentinerea confortului termic. O centrala termica dimensionata corespunzator alaturi de elementele radiante alese dupa necesarul termic al locuintei va functiona la parametrii optimi asigurând un confort termic corespunzator.
Cum ne pastram confortul termic in locuinta?
Cea mai mare economie de energie termica poate fi obtinuta prin izolarea peretilor, cu ajutorul a diferite sisteme termoizolante. Acest lucru nu inseamna neaparat o economisire, multe fiind cazurile cand intr-un apartament de bloc recent izolat temperatura interioara ajungand iarna si la 29-30 grade Celsius. Geamurile sunt deschise pentru a face aerul interior respirabil si nu exista un sistem de ventilare prin care sa se faca schimburi de aer proaspat.
Temperaturile ideale pentru locuinte in functia de destinatia lor sunt:
20°C dormitor
20°C camera de zi
18°C bucatarie
22°C baie