Case incendiate din cauza scurgerilor de gaz metan, pierderi de vieți omenești din cauza acumulărilor de monoxid de carbon. Multe astfel de accidente sumbre au loc în fiecare an, deși ar putea fi prevenite. Pentru că mai mult ca oricând, în ziua de azi, avem acces la tehnologie și la informații care să ne țină în siguranță. Iar printre cele mai importante dispozitive de protecție se numără detectoarele de gaz metan și cele de monoxid de carbon. Deși amândouă au rolul de a detecta scurgeri periculoase de gaze, ele sunt complet diferite în ceea ce privește funcția, tipul de gaz detectat și modul de acționare. Dar hai să vedem clar care sunt diferențele și de ce este esențial să le ai pe ambele în casă.
Ce este gazul metan și cum funcționează detectorul?
Gazul metan (CH4) este gazul natural folosit în instalațiile de încălzire, aragazuri sau centrale termice. Deși nu este toxic în sine, metanul este extrem de inflamabil și poate provoca explozii dacă se acumulează într-un spațiu închis.
Detectorul de gaz metan are rolul de a citi și semnala acest gaz și concentrația lui în aer. El emite semne vizuale și o alarmă sonoră puternică instant și la un prag fix, anume atunci când concentrația metanului în aer e de minim 2% și devine periculoasă. Mai mult, detectorul automat de gaz metan (cel care este obligatoriu prin lege), pe lângă faptul că dă alarma, închide automat și electrovalva, oprind astfel alimentarea cu gaz și evitând o catastrofă.
Ce este monoxidul de carbon și cum funcționează detectorul?
Monoxidul de carbon (CO) este un gaz incolor, inodor și extrem de toxic. El rezultată din arderea incompletă a combustibililor (gaz, lemn, cărbune). Este periculos tocmai pentru că nu poate fi detectat prin simțurile umane. Inhalarea lui poate provoca dureri de cap, amețeli, greață, iar în cantități mai mari, dificultăți de coordonare, leșin și chiar moarte.
Detectorul de monoxid de carbon are rolul de a identifica prezența acestui gaz toxic în aer. Detectorul corelează nivelul gazului cu timpul de expunere și când ajunge la un prag critic, semnalizează inamicul vizual și acustic, printr-o alarmă foarte puternică, pulsatorie.
De ce ai nevoie de ambele?
Ca mulți oameni, poate și tu te-ai întrebat de ce nu e suficient un singur detector? Însă realitatea este că fiecare tip de gaz necesită un dispozitiv dedicat. Detectorul de gaz metan nu poate identifica monoxidul de carbon, și invers. Așadar:
- Detectorul de gaz metan te protejează de explozii;
- Detectorul de monoxid de carbon te protejează de otrăvire.
Acum, că știm de ce ambele sunt esențiale pentru siguranța și sănătatea noastră, hai să vedem cât de deștept e fiecare.
Funcțiile specifice ale detectorului de gaz metan
Detectorul de gaz metan este conceput special pentru a detecta scurgerile de gaze combustibile (în special metanul, CH4). Uite cum funcționează:
1. Senzori
Un detector de gaz metan poate avea senzor semiconductor, catalitic, cu infraroșu sau ultrasonic. Când acesta detectează (citește/vede/aude) metanul ce apare în compoziția aerului, interpretează prezența gazului și nivelul acestuia.
2. Alerte automate
Când concentrația gazului atinge un prag prestabilit (minim 2% metan în aer), dispozitivul declanșează:
- Alarmă sonoră puternică;
- LED-uri de avertizare;
- Comandă pentru oprirea automată a gazului (dacă este conectat la o electrovalvă).
3. Monitorizare continuă
Funcționează non-stop și, de obicei, se alimentează de la rețeaua electrică, iar unele modele au și baterie de rezervă, în caz că se ia curentul.
4. Calibrare și autodiagnoză
Modelele mai bune se calibrează automat și avertizează dacă senzorul este defect sau dacă dispozitivul trebuie înlocuit.
5. Protocolul wireless
Există și detectoare wireless, ideale pentru ansamblurile de locuințe sau pentru spațiile cu activitate economică. Protocolul wireless permite senzorului de gaze să transmită informații rapid către dispozitivele conectate și/sau unitatea centrală, identificând locul în care sunt scurgerile de gaz, fără a se folosi de fire. Un astfel de dispozitiv este detectorul de gaz ERGO, cel mai performant de pe piață.
Funcțiile specifice ale detectorului de monoxid de carbon
Detectorul de monoxid de carbon (CO) este gândit pentru a identifica chiar și concentrațiile mici ale acestui gaz toxic. Este diferit față de cel de metan ca tehnologie și sensibilitate:
1. Senzori
Un astfel de detector poate avea senzor electrochimic, biometric sau semiconductor cu oxid de metal. Când monoxidul de carbon este detectat de senzor, acesta începe să măsoare nivelul dar și timpul.
2. Alarmare inteligentă în funcție de timp și concentrație
Gazul devine toxic pentru oameni și alte animale la concentrații de peste X părți per milion (ppm) la peste Y timp de expunere. Astfel că, avertizarea detectorului de monoxid de carbon nu pornește doar la un nivel fix de CO, ci ține cont și de timpul de expunere. De exemplu:
- 50 ppm = alarmă după 60-90 minute;
- 100 ppm = alarmă după 10-50 minute;
- 300 ppm = alarmă după 3-10 minute.
3. Alarme vizuale și sonore
- Alarmă sonoră puternică;
- Avertizare vizuală cu LED-uri pentru niveluri de alertă.
4. Autotest și avertizare baterie
Acestea au funcție de auto-test și semnalizare când bateria e slabă sau senzorul e expirat.
5. Protocol wireless
Modelele cu module wireless au avantajul de a putea fi interconectate, ca atunci când unul se declanșează, să le poată alarma pe toate. Astfel, dacă îți faci somnul de noapte, senzorul din bucătărie va comunica pericolul și senzorului din dormitor, maximizând alerta.
Unde și cum se montează detectoarele?
Detectorul de gaz metan se montează în bucătărie sau în apropierea centralei termice și în încăperi traversate de instalația de gaz. Gazul metan fiind mai ușor decât aerul, detectorul ar trebui să fie la aproximativ 30 cm de tavan și la 150 cm de aparatul consumator de gaz metan.
Detectorul de monoxid de carbon se montează în fiecare încăpere în care există aparate cu ardere deschisă (încălzitoare pe gaz, șemineuri, cazane, sobe etc.), dar senzori suplimentari trebuie instalați și în camerele în care petrecem mult timp (dormitor, sufragerie). De regulă, se instalează pe perete sau tavan, relativ aproape de „zona de respirație”, dar nu la mai mult de 30 centimetri față de orice perete și la o distanță pe orizontală între 1 m și 3 m față de orice sursă potențială de emisie a acestui gaz.
Cine instalează detectoarele?
Este important ca instalarea ambelor dispozitive să fie făcută corect și de un specialist autorizat care le va fi testa, asigurându-se de funcționare lor corectă. Atunci când achiziționezi aceste detectoare, asigură-te că sunt certificate și conforme cu normele în vigoare.
Cauze posibile pentru o scăpare de gaz metan (CH₄)
Pentru că vorbim de un gaz foarte inflamabil, trebuie să înveți să te ferești de scurgerile de gaz metan și deci, de explozii. Cele mai frecvente cauze ale scăpărilor sunt:
1. Racorduri slăbite sau defecte
- Țevi fisurate sau deteriorate;
- Conectori vechi sau care nu oferă o conexiune etanșă;
- Furtune de gaz uzate.
2. Instalații vechi sau improvizate
- Instalații neconforme sau neautorizate;
- Modificări făcute de persoane necalificate.
3. Defecțiuni ale aparatelor pe gaz
- Aragazuri, centrale sau sobe care nu mai etanșează corect;
- Robineți care nu se închid bine.
4. Accidente domestice
- Stingerea focului la aragaz, cu butonul rămas pe deschis;
- Lovituri accidentale în țevi sau aparate.
5. Lipsa verificărilor periodice
- Verificarea centralei termice și verificarea instalației de gaz este obligatorie prin lege și se face o dată la 2 ani, tocmai pentru a preveni funcționarea defectuoasă a acestora.
Cauze posibile pentru acumularea de monoxid de carbon (CO)
Monoxidul de carbon apare în urma arderii incomplete a combustibililor precum gazul metan, lemnul, cărbunii, motorina, GPL-ul. Fiind extrem de toxic și nedetectabil de simțurile umane, și-a atras porecle precum “pericol invizibil” sau “ucigașul tăcut”. Iată ce poate duce la acumularea lui în locuință:
1. Aparatură care arde combustibil și nu arde complet
- Centrale termice, sobe, șeminee, boilere, grătare;
- Aragazuri folosite pentru încălzirea camerei.
2. Ventilație deficitară
- Guri de aerisire astupate sau lipsă;
- Geamuri termopan închise complet, fără posibilitatea de aerisire.
3. Coșuri de fum înfundate sau necurățate
- Depuneri de funingine sau obiecte căzute în horn;
- Curent de aer invers (gazele nu ies, ci revin în cameră).
4. Defecțiuni la centrale sau sobe
- Reglaje greșite;
- Elemente arse sau înfundate.
5. Lipsa unui tiraj corespunzător
- Gazele de ardere nu sunt evacuate corect în exterior.
Ce măsuri de prevenție ai la îndemână?
- Montează detectoare de gaz metan și detectoare de monoxid de carbon;
- Verifică centrala termică la 2 ani cu o firmă autorizată ISCIR;
- Verifică instalația de gaz la 2 ani cu o firmă autorizată ANRE;
- Asigură o ventilație corespunzătoare în casă/garaj și aerisește frecvent;
- Curăță periodic coșul de fum;
- Evită să te încălzești într-un spațiu închis cu aparatură portabilă pe gaz;
- Nu folosi aragazul sau cuptorul pentru încălzirea casei;
- Curăță frecvent hornul casei, soba, șemineul.
Instalarea detectoarelor de gaz metan și de monoxid de carbon este o măsură vitală de protecție pentru orice locuință. Diferențele dintre ele sunt clare, dar la fel de clară este și concluzia: ai nevoie de ambele pentru a dormi liniștit, știind că ești în siguranță.
La Energoinstal avem toate acreditările necesare – ANRE, ISCIR și Distrigaz -, o experiență de peste 15 ani și o reputație de 5 stele în instalațiile de gaze și detectoarele de gaz metan. Apelează la echipa noastră și ai certitudinea că locuința ta este în siguranță. Vezi aici lista și costurile detectoarelor noastre de gaz pentru persoane fizice sau asociații de proprietari.
Contactează-ne azi pentru o ofertă personalizată!