Procedură de urgență: Ce faci când se declanșează detectorul de gaze?

Categorie:

Imaginează-ți scenariul: te bucuri de o seară liniștită acasă, când, dintr-o dată, ceva sună. Nu e nici reminderul de pe telefon, nici alarma de la cuptor… este detectorul de gaze.

Ce faci în acel moment? 

Panica nu ajută pe nimeni, dar un plan bine pus la punct poate salva vieți. În următoarele rânduri, ne propunem să parcurgem pașii pe care trebuie să îi urmezi în acest scenariu nedorit. 

Mai bine previi decât să intervii, nu-i așa? 

 

Ce este o scăpare de gaz?

O scăpare de gaz poate fi mai periculoasă decât îți imaginezi, deoarece gazul natural este extrem de inflamabil și poate duce la incendii, explozii sau intoxicații. 

Vestea bună este că un plan de acțiune bine stabilit poate preveni tragedii.

 

Cum identifici o scăpare de gaz?

Primul semn că ceva nu este în regulă poate fi mirosul distinctiv de… ouă stricate. Gata, am zis-o și pe asta. 

Alte semne pot fi: un sunet de suflu sau flăcări neobișnuite la aparatele consumatoare de gaz, condens excesiv pe ferestre, și nu în ultimul rând, semnale clare ale corpului – oboseală, greață, pierderea cunoștinței. 

Desigur, modul ideal de a identifica scăpări de gaz este prin detectoarele de gaz, dar ajungem și acolo. 

 

Cum îți pui la punct planul de acțiune?

Îți amintești cum, înainte de joacă, făceați strategii cu toată gașca? Ei bine, acum nu e de joacă, dar planul bine gândit este la fel de important. 

Fiecare familie ar trebui să aibă un plan bine stabilit pentru situații de urgență.

  1. Discută cu toți membri familiei scenariile posibile – asigură-te că toți înțeleg ce reprezintă o scăpare de gaz și ce simptome pot apărea.
  2. Exersați procedura de evacuare – organizează simulări regulate pentru a te asigura că toată lumea știe să evacueze casa în siguranță. 

 

Primii pași în caz de urgență

Când detectorul de gaze se declanșează, nu intra în panică. Ascult-o pe colega noastră Adina care îți spune ce trebuie să faci în acest video

Sau, dacă preferi să îți folosești memoria vizuală, te invităm să parcurgi următoarele rânduri: 

Pentru alte numere la care poți apela, verifică această postare în care îți explicăm unde este recomandat să suni în astfel de cazuri. 

 

Următorii pași după incident

După ce ai părăsit locuința și ai sunat la 112, este important să:

Verifica riscurile serioase la care te expui, aici.

La Energoinstal, suntem o firmă autorizată ANRE, cu o echipă de specialiști gata să intervină promp și efiecient. Nu ezita să iei legătura cu noi. 

 

Cum folosești corect detectorul de gaze?

Pentru a asigura funcționarea optimă a detectorului, ține cont de 3 lucruri:

Poziționarea – Asigură-te că este plasat la o înălțime adecvată și în apropierea surselor de gaz.

Întreținerea – Verifică regulat bateriile (ledurile, să te asiguri că detectorul funcționează corect) și curăță-i senzorii pentru a menține detectorul în stare perfectă de funcționare.

Înțelegerea alarmelor – Familiarizează-te cu sunetele și semnalele detectorului, astfel încât să nu le confunzi cu alarma telefonului, jucăria nouă a copilului sau cu claxonul șoferului nerăbdător din stradă. 

Despre funcțiile la care trebuie să fii atent și alte detalii tehnice, îți explică Adina aici pe scurt. 

Într-o situație de urgență, rapiditatea și corectitudinea acțiunilor tale fac diferența între o poveste spusă cu zâmbetul pe buze și o catastrofă. Asigură-te că detectorul de gaze este în stare perfectă de funcționare și că tu și familia ta sunteți pregătiți pentru orice eventualitate. 

 

Fă cunoștință cu ERGO, cel mai performant detector de gaze de pe piață

Detectorul de gaz ERGO este cel mai performant de pe piață, oferindu-ți siguranța de care ai nevoie. Iar dacă reprezinți o asociație de proprietari, cu siguranță acesta va deveni cel mai bun prieten al blocului. În plus, in cadrul Serviciului nostru de Intervenție Urgentă, echipa noastră este pregătita să acționeze rapid în orice situație, cu promptitudine și profesionalism. Venim în maxim 4 ore, la orice oră din zi sau perioadă a anului, inclusiv duminicile și de sărbători. 

Contactează-ne pentru o ofertă personalizată. Lasă totul în grija noastră și ai certitudinea că locuința ta este pe mâini bune.

La Energoinstal, oferim servicii specializate de verificare și revizie a instalației de gaze din 2010. Ne recomandă cele peste 600 de recenzii pozitive de pe Google și o echipă de peste 40 de profesioniști acreditați ANRE și ISCIR, care pun calitatea și siguranța ta pe primul loc. Apelează la noi cu încredere și lasă-te pe mâini bune. Solicită o ofertă și asigură-te că instalația ta este în perfectă stare de funcționare.

Articole Recente