Ce alegem între gaze naturale și curent electric?

Categorie:

Pornind de la conceptul de bază că întreg universul este format din materie și forță, iar materia din masă și energie, putem afirma fără ezitare că lumea întreagă reprezintă, sub o formă sau alta, energie. Într-un sens mai filosofic, putem afirma că fără energie lumea așa cum o știm astăzi nu ar exista. Inclusiv citirea acestui text de către voi presupune pe de o parte, consumarea unei cantități de energie și producerea alteia în schimb. Nu mai vorbim de energia consumată de noi cu redactarea materialului ca să nu pară că ne văităm. 🙂

Sperând că v-a mai rămas energie și pentru textul ce urmează, vrem să vă vorbim astăzi despre avantajele și dezavantajele a două tipuri de alimentare cu energie a aparaturii din casele și apartamentele voastre.

În principiu, producerea de energie pentru consumul casnic are la bază următoarele tipuri de combustibil: gaze naturale, curent electric, GPL, lemne sau peleți. Dezvoltarea tehnologică a momentului face ca cele mai răspândite să fie primele două.

Deși ponderea alimentării cu curent electric a aparaturii electrocasnice a crescut în ultimii ani, în continuare cea mai bună soluție pentru încălzire, gătit, etc. rămâne alimentarea cu gaze naturale, iar motivele le vom expune în rândurile de mai jos.

 

Aragaz pe gaze vs. aragaz electric

Aragazul pe gaz este cea mai populară soluție datorită ușurinței de exploatare și a costurilor reduse cu achiziționarea sa. În plus, cuptorul pe gaz se încălzește mult mai rapid decât cel electric. Așa că dacă doriți să gătiți un preparat rumenit, cuptorul cu gaz este mult mai indicat, întrucât veți reuși să obțineți mai rapid acest efect. În cazul în care vă încadrați în rândul persoanelor care gătesc foarte des, cuptorul cu gaz este mult mai indicat.

Atunci când vreți să folosiți un aragaz electric trebuie să vă asigurați înainte că aveți o instalație electrică suficient de puternică, deoarece acesta va avea nevoie de o putere mai mare pentru a funcționa la capacitate optimă. Ar trebui să aveți în vedere și că, spre deosebire de cel pe gaz, aragazul electric nu va mai funcționa dacă rămâneți fără curent și este posibil să nu repornească automat atunci când curentul revine. În plus, prețul unui astfel de dispozitiv este mult mai mare decât în cazul unui aragaz clasic, pe gaz, iar consumul de energie electrică este destul de ridicat încât să se facă simțit substanțial în factura de curent electric. Modelele învechite pot avea un consum foarte mare, iar asta implică un consum ridicat de energie financiară. 🙂

 

Centrală pe gaze vs. centrală electrică

Centrala electrică nu se recomandă decât atunci când alte surse de energie care ar putea alimenta centrala precum gazul, lemnele sau GPL-ul nu sunt disponibile. De asemenea, centrala termică este recomandată doar celor care au spații mici de încălzit.

În altă ordine de idei, trebuie menționat că electricitatea este cea mai scumpă formă de încălzire a locuinţei, fapt care nu recomandă o centrală de gen pentru a încălzi suprafețe de mari dimensiuni. Montarea și instalarea unei asemenea centrale presupune și necesitatea  unui branșament electric special, de putere marită.

În plus, o centrală electrică are o putere calorică redusă și nu reprezintă o investiție rentabilă dacă nu este susținută cu o izolație temeinică a imobilului.

O centrală pe gaze vine la pachet cu un randament ridicat și se pretează pentru toate tipurile de instalații de încălzire, inclusiv pentru încălzirea prin pardoseală sau cu ajutorul panourilor radiante. De asemenea, pentru creșterea randamentului se pot folosi și automatizări care să economiseasca gazul, așa că centralele pe gaz sunt soluție avantajoasă pentru proprietarii de case sau de apartamente la bloc. Prevăzute cu termostat, centralele termice pe gaze prezintă și avantajul dimensiunilor relativ compacte, devenind astfel mai ușor de transportat, manipulat și utilizat.

 

Gaze naturale vs. curent electric

Pe lângă avantajele utilizării aparaturii prezentate mai sus, poate cel mai important aspect îl reprezintă prețul fiecărei surse de energie, care este clar în favoarea gazelor naturale. Drept urmare, facturile vor fi accesibile aproape oricărui buzunar, iar asta se poate traduce în cheltuieli mai mari cu lucrurile care vă fac să zâmbiți mai des.

Dacă vreți să împărtășiți aceste zâmbete și cu noi sau doar aveți nevoie de un expert în materie de instalații de gaze, nu ezitați să ne contactați la telefon 021.795.11.30 sau printr-un mesaj pe energoinstalgaze.ro

Suntem alături de voi de 10 ani și ne dorim să o facem și de acum încolo. Echipa Energoinstal vă dorește un 2020 cât mai bun.

 

La Energoinstal, oferim servicii specializate de verificare și revizie a instalației de gaze din 2010. Ne recomandă cele peste 600 de recenzii pozitive de pe Google și o echipă de peste 40 de profesioniști acreditați ANRE și ISCIR, care pun calitatea și siguranța ta pe primul loc. Apelează la noi cu încredere și lasă-te pe mâini bune. Solicită o ofertă și asigură-te că instalația ta este în perfectă stare de funcționare.

Articole Recente