Acum ceva vreme, într-unul din articolele noastre, v-am vorbit despre obligativitatea instalării unui detector de gaze și apoi v-am făcut câteva recomandări de modele de detectoare de gaze pe care să le căutați atunci când doriți achiziționarea unuia.
Dacă aspectele privind utilitatea unui detector de gaze și modelul cel mai potrivit bugetului și nevoilor dumneavoastră au fost, sperăm noi, pe deplin lămurite în materialele din trecut, astăzi vrem să vă vorbim despre întreținerea și menținerea funcționării unui detector de gaze la parametri optimi, astfel încât acesta să-și facă datoria, iar voi să nu aveți grija defecțiunilor acestuia sau, mai rău, apariția vreunui accident nedorit cu urmări extrem de grave.
1. Asigurați-vă că detectorul este montat în locuri și condiții potrivite
Detectorul de gaze trebuie instalat în încăperea în care probabilitatea scurgerii de gaz este cea mai mare. De obicei, aceasta este bucătaria, datorită prezenței unui aragaz și a altor aparate casnice. Locul de instalare a alarmei trebuie să se afle pe o rază de 1,5 metri depărtare față de punctele de pe instalația de gaze pe unde ar putea avea loc scurgeri. Cum gazul metan este mai ușor decât aerul, detectorul trebuie instalat la o distanță de aproximativ 0,3 metri de tavan, într-un loc în care deplasarea aerului nu este împiedicată de mobilă sau ornamente.
2. Aveți grijă ca detectorul să:
- nu intre în contact cu fumul de la ulei sau în raza aburului de la gătit;
- nu fie instalat în zone neaerisite;
- nu aibă senzorul acoperit de diverse materiale, cum ar fi perdeaua de la fereastră;
- nu fie instalat în zone cu vapori, cum ar fi baia.
3. Verificați imediat după instalare și montare că detectorul funcționează
În mod normal, dacă ați urmat sfaturile noastre, detectorul montat este dotat cu o serie de leduri indicatoare speciale pentru detecție, astfel:
- Indicator alimentare – un LED verde ce se va aprinde imediat după ce detectorul a fost conectat la rețeaua electrică;
- Indicator alarmă – un LED roșu ce va clipi în momentul în care va exista o detecție de gaz;
- Indicator de defecțiune – un LED galben ce va clipi atunci când detectorul nu funcționează în parametrii de fabricație;
Este bine să verificați mai ales seara înainte de culcare dacă alimentarea cu curent electric a dispozitivului nu a fost cumva întreruptă. Totodată, periodic, verificați dacă nu cumva Led-ul galben este aprins. Dacă acest lucru se întâmplă, luați imediat legătura cu vânzătorul detectorului.
4. Întrețineți și utilizați corect detectorul de gaze
- Curățați regulat detectorul de praf sau alte substanțe depuse pentru asigurarea funcționării normale a acestuia. Curățați praful cu o perie moale sau o cârpă fină și foarte ușor umedă. Sub nici o formă nu curățați direct cu substanțe chimice sau apă.
- Nu utilizați substanțe apoase în apropierea detectorului. Nu utilizați sprayuri pentru omorârea insectelor, ulei, alcool, etc.
Combinarea gazului metan cu mercaptan permite oricărui om să recunoască scurgerile de gaze cu ajutorul mirosului. Cei mai mulți oameni pot detecta acest miros la nivele destul de scăzute ale concentrațiilor de gaz dar anumite infirmități sau înaintarea în vârstă pot duce la o micșorare a acestei sensibilități a mirosului. Un detector de gaze montat corect este calibrat să pornească alarma la un anumit procent din LIE (Limita Inferioară de Explozie) a gazului detectat. Așadar, este posibil ca o persoană să simtă mirosul de gaz fără ca alarma să fie activată. Aceasta situație nu indică în mod necesar o defectare a dispozitivului.
În cazul nedorit în care alarma detectorului se declanșează deși voi ați urmat sfaturile și recomandările noastre pe deplin, sub nici o formă nu folosiți vreo sursă de foc în preajma instalației. Ce trebuie să faceți este să deschideți ușa și fereastra încăperii, pentru a lăsa gazul să iasă din cameră și nu atingeți nici un întrerupător electric sau vreun cablu de alimentare.
Apoi anunțați de urgență societatea care a montat sistemul sau furnizorul de gaze, de preferat telefonic pentru a fi siguri că mesajul a fost recepționat. Până la sosirea echipei de lucru, puteți și voi, în lipsă de altă ocupație, să încercați să găsiți sursa eventualelor scăpări de gaze, dar numai prin mirosire și cu spuma de săpun cu apă.
Dacă aerisirea încăperii s-a făcut corespunzător, după reparație alarma se va opri în mod automat.
Cu încredere că ultima parte a materialului vă va fi de folos doar în discuțiile cu prietenii, vă reamintim că echipa Energoinstal vă stă la dispoziție pentru orice problemă legată de instalațiile de gaze și cele conexe acestora. Pentru rezolvarea lor, nu trebuie decât să ne contactați la telefon 021.795.11.30 sau printr-un mesaj pe energoinstalgaze.ro