Cum se intretine detectorul de gaze – Gazul distribuit permite publicului larg sa recunoasca orice scurgeri datorita unui miros caracteristic. LIE (Limita Inferioara de Explozie) a gazului defineste raportul minim de volum de gaz sau vapori combustibili din aer in care se va forma o atmosfera exploziva. Detectorul este calibrat sa porneasca alarma la un anumit procent din LIE a gazului detectat.
Cum se poate testa detectorul de gaze
- Test normal cu bricheta: folositi o bricheta normala cu gaz si introduceti gaz intr-o punga normala de plastic. Lasati sa se adune gaz timp de 30 secunde si apoi introduceti senzorul de gaz in punga de gaz. Daca senzorul se declanseaza inseamna ca detectorul de gaze functioneaza in parametri. O sugestie ar fi sa faceti testul saptamanal pentru a demonstra fiabilitatea detectorului de gaze naturale;
- Curatare normala: Curatati detectorul de alarma de praf sau alte substante depuse pentru asigurarea functionarii normale a acestuia. Inainte de curatare, va rugam sa inchideti electrovalva, apoi curatati praful cu o perie moale si nu curatati direct cu substante chimice sau apa;
- Nu utilizati unele substante apoase in apropierea alarmei. Nu utilizati spray-urile pentru omorarea insectelor, ulei, alcool, etc.
Unde se instaleaza detectorul de gaze
Detectorul de gaze trebuie instalat in incaperea in care probabilitatea scurgerii de gaz este cea mai mare. Aceasta poate fi bucataria, datorita prezentei unui aragaz si a altor aparate casnice. Gazul metan, fiind mai usor decat aerul, are tendinta de a umple intregul volum situat deasupra nivelului scurgerii.
Anumiti factori, cum ar fi sursele de caldura si de aerisire, pot modifica acest comportament. in general concentratia de deasupra nivelului unei scurgeri va fi egala sau mai mare decat concentratia de sub nivelul scurgerii.
Detectorul de gaz tebuie instalat deasupra nivelului unei posibile scurgeri de gaz, si aproape de tavan (de obicei la 0,3 m de la tavan), intr-un loc in care deplasarea aerului nu este impiedicata de mobila si ornamente.
Unde NU ar trebui instalat detectorul de gaze
Detectorul nu ar trebui instalat:
- intr-un spatiu inchis (de exemplu intr-un dulap sau in spatele unei perdele);
- direct deasupra unei chiuvete;
- in zone cu circulatie puternica a aerului, unde este instalata aerisirea, sau langa o usa sau o fereastra; prea aproape de caile de deschidere sau aerisire deoarece miscarea aerului in aceste locuri este intensa si poate duce la scaderea concentratiei de gaz;
- intr-un loc umed;
- intr-un loc in care temperatura poate sa scada sub -10°C sau sa depaseasca 40°C;
- in locuri in care murdaria si praful pot contamina senzorul.
Cum se intretine detectorul de gaze
Detectorul nu trebuie instalat deasupra sau in apropierea aragazului deoarece pot sa apara degajari mici de gaze la pornire, iar acestea pot genera alarme false.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca instalarea langa aragaz poate duce la alarma declansata de vaporii de la gatit si nu de scurgeri de gaze. Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca contaminarea cu grasime a senzorului poate impiedica functionarea corecta a aparatului.