Sistemul de facturare a gazelor naturale – Intrebari frecvente despre sistemul de facturare introdus la 1 iulie 2008.
De ce s-a adoptat trecerea la acest sistem de masurare agazelor naturale?
In functie de zonele de productie sau de punctele în carese realizează importul, gazele naturale au putere calorifica diferita. Introducerea noului sistem va impune furnizorilor facturarea catre consumator atât a cantitatii de gaz consumat, dar şi a calităţii acestuia.
Consumatorul casnic va fi nevoit sa-si schimbe contoarele actuale?
Consumatorii casnici raman cu aceleasi contoare.
Producatorii, transportatorul si distribuitorii sunt obligati sa instaleze aparate de control al parametrilor gazului livrat in anumite puncte din retea si sa faca masuratori permanente ale puterii calorifice.
Datele colectate de operatori (respectiv producatorii, transportatorul si distribuitorii) pot fi controlate de catre ANRE, prin lege acestia fiind obligati sa monitorizeze, arhiveze si raporteze corect aceste date.
Cum va fi informat consumatorul asupra cantitatii si caracteristicilor gazului?
Pe facturile primite se vor gasi informatii legate de puterea calorifica a gazului, cantitatea de gaz consumata in metri cubi si cantitatea de energie consumata.
Daca sunt suspiciuni ca aceste date nu sunt corecte, cui se poate adresa consumatorul?
Consumatorul se va adresa furnizorului, companiei cu care el are contract. In cazul in care problema ridicata nu isi gaseste rezolvarea la furnizorul sau de gaz, poate sa se adreseze ANRE si institutiilor abilitate privind protectia consumatorului.
Acest sistem de facturare se practica in alte tari?
Acest tip de facturare este intalnita in majoritatea statelor Uniunii Europene.
Sistemul de facturare a gazelor naturale
Sursa: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei – www.anre.ro